Liczba wyników: 2473
W Katowicach i Zabrzu startują warsztaty „Sztuka dorastania" prowadzone przez Ośrodek Szkolenia Psów Pastel. Ich celem jest popularyzacja metody pozytywnej w wychowaniu psów i psich aktywności.
Toruńscy naukowcy biorą udział w badaniach nad wynalezieniem unikalnej metody wykrywania nowotworów. Rak może być wykryty dzięki... dmuchnięciu w balonik – pisze „Gazeta Wyborcza“.
Zidentyfikowano kilka wariantów genetycznych znacznie zwiększających podatność na astmę, które według naukowców pomogą opracować lepsze metody leczenia choroby.
Najnowsze wytyczne do badań mammograficznych, zaprezentowane ostatnio przez dwie grupy badawcze specjalizujące się w obrazowaniu piersi, zakładają, że testy przesiewowe powinny być wykonywane nie tylko u kobiet po 40 roku życia.
Zwykło się sadzić, że tłuste jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zredukować wpływ tłustych produktów na nasz organizm.
Najnowsze badania naukowców z Londynu wykazały, że regularne wypijanie trzech filiżanek herbaty dziennie powoduje zmniejszenie ryzyka śmierci z powodu udaru mózgu.
Wegetariański sposób odżywiania się może nie zapewniać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, bogata w mięso dieta zaś może sprzyjać rozwojowi niektórych chorób. Fleksitarianizm ma być rozwiązaniem, które łączy w sobie zalety obu sposobów odżywiania się, unikając ich wad.
O tym, że otyłość nie sprzyja zdrowiu wiadomo od dawna, najnowsze badania potwierdziły, iż kobiety, których waga znacząco przekracza normę są bardziej narażone na rozwój raka piersi. Co więcej, choroba przebiega u tych pań bardziej agresywnie.
Dietetycy korzystają z każdej możliwej okazji, aby przypomnieć nam o tym, iż zbyt wysoki poziom cholesterolu nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wykazały, iż cholesterol może korzystnie wpływać na przyrost mięśni.
Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci