Liczba wyników: 215
Nowe badania sugerują, że jeśli chce się schudnąć, całkowite odrzucenie słodyczy nie jest rekomendowane. Łasuchy mogą dołączyć do swojego porannego menu ciastka czy cukierki i w ten przyjemny sposób rozpocząć dzień oraz utrzymać smukłą sylwetkę.
Powszechnie wiadomo, że kiedy temperatura na zewnątrz spada, nasza waga często rośnie. Zimą odczuwa się zwiększony apetyt na potrawy zgubne dla zdrowej i ułatwiającej zachowanie ładnej sylwetki diety. Ponadto mroźna aura nie zachęca do porzucenia domowych pieleszy i aktywności na swieżym powietrzu. Na szczęście nie jesteśmy bezradni - poniżej kilka prostych sposobów na uniknięcie zimowego nadmiaru kilogramów.
Czy konieczne jest siadanie do zastawionego dwunastoma potrawami stołu dokładnie w momencie, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka? Coraz więcej Polaków decyduje się na spędzenie świąt za granicą. Warto więc poznać inne obyczaje świąteczne.
Zakaz palenia wymusił ograniczenie nałogu nawet w przypadku tych, którzy nie wyobrażają sobie spotkania towarzyskiego przy piwie bez papierosa. Surowe przepisy uniemożliwiły w wielu pubach i restauracjach wydzielenia dostatecznej strefy dla palących. To zatem kolejny, poza licznymi zdrowotnymi, powód do decyzji o rzuceniu palenia. Proces uwalniania się z nałogu jednak nie należy do najłatwiejszych, oto kilka pomysłów na osłabienie uciążliwości całej sprawy.
Jesienno-zimowa depresja, niechęć do jakiegokolwiek działania, znużenie i smutek niewiadomego pochodzenia - któż nie zna tych tak charakterystycznych dla obu pór roku, stanów „psyche"? Radzimy sobie jak możemy, przyjmujemy witaminy i różnego rodzaju adaptogeny, ćwiczymy, chodzimy do kina, spacerujemy i marzymy o wiosennym słońcu.
Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?
Dobrym sposobem na zachowanie wakacyjnego wigoru oraz zdrowia są przetwory z owoców – smakowita osłoda jesiennych i zimowych dni. Domowe przetwory to znany od wieków sposób na zachowanie dobroczynnych właściwości owoców przez cały rok. Zamknięte w słoiczkach witaminy pomagają w walce z jesiennymi przeziębieniami, są idealnym dodatkiem do potraw czy rozgrzewającej herbaty. W ich przygotowaniu najważniejsza jest odpowiednia receptura – dobór owoców oraz sposób przetwarzania.
Nie jesteśmy koneserami kasztanów. W naszym kraju raczej się ich nie jada i do niedawna trudno było kupić kasztany jadalne w innym miejscu, niż sklep internetowy. W ostatnich latach pojawiły się w ofercie lokali gastronomicznych i w niektórych sklepach, ale nadal raczej jako ciekawostka. Spróbować kasztanów możemy (i warto!) także na jesiennych i zimowych festynach i jarmarkach.
Jesień to coraz krótsze dni i zimniejsze poranki. Zamiast pobudek pełnych energii pojawia się zniechęcenie oraz apatia. Przed sezonową depresją można się jednak uchronić.
Nikt nie zyskuje na wadze „ot tak". Większość ludzi nabywa dodatkowych kilogramów jedząc 100 do 200 kalorii ponad normę. Kilka prostych „trików" pomoże ograniczyć tę dodatkową a zbędną ilość energii.