Liczba wyników: 8495
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
U osób starszych, które cierpią na depresję, notuje prawie dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i demencji, wynika z badań.
W Holandii, Irlandii i Wlk. Brytanii prowadzona jest rekrutacja ochotników do dwuletnich badań "polipigułki", która ma zapobiegać zawałowi serca i udarowi.
Według badań przeprowadzonych na zlecenie marki OLAY, aż 82% Polek pragnie wyglądać młodziej, a 60% obawia się efektów starzenia skóry.
Choroba to czas kiedy obecność bliskich jest szczególnie ważna. Z badań wynika, że towarzystwo podczas wizyt u lekarzy jest szczególnie potrzebne osobom starszym.
Z badań dotyczących więzi pomiędzy dziećmi oraz dziadkami wynika, że rodzice matki mają częstszy kontakt z wnukami, niż rodzice ojca.
Kolejne ustalenia dowodzą niebywałego wpływu aktywności fizycznej na stan zdrowia. Z nowych badań wynika, że ćwiczenia mogą stanowić ważny element w walce z rakiem prostaty.
Jedna piąta Polaków prezenty świąteczne kupi w internecie. Tak wynika z najnowszych badań. Sklepy internetowe już od początku listopada skrupulatnie przygotowują swoją ofertę.
Osoby starsze piją zbyt mało wody. Według badań przeprowadzonych przez prestiżowy „The American Journal of Nursing", odwodniony może być nawet co trzeci senior.
Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.