Liczba wyników: 160
Chcesz żeby Twoje zęby i kości były zdrowe? Zależy Ci na zachowaniu zgrabnej sylwetki? Zadbaj o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. Dieta bogata w wapń nie tylko zmniejsz ryzyko osteoporozy i korzystanie wpływa na przemianę materii, chroni także serce, gdyż reguluje ciśnienie krwi.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Każdego dnia nasz mózg zużywa 20% produkowanej przez ciało energii, jeśli chcemy, aby długo i sprawnie pracował powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy, zwłaszcza w okresach długotrwałego stresu, czy intensywnej pracy intelektualnej.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.
Pierwsza zasada brzmi: zawsze przechowuj nabiał w lodówce. Produkty nabiałowe są bardzo wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury. Pamiętaj jednak, że nie należy ich przechowywać ani w zbyt wysokiej, ani w zbyt niskiej temperaturze, ponieważ łatwo tracą swoje wartości odżywcze. Mleko UHT oraz napoje mleczne w zamkniętych kartonach mają stosukowo długie terminy ważności, ale po otwarciu należy je spożyć w ciągu 12 godzin.
Przyjmowanie dużej ilości wapnia wysokowapniowa (1000- 1500 mg na dobę) przynosi organizmowi człowieka liczne profity, może zapobiec osteoporozie, utrzymywać w dobrym stanie kości i zęby, zmniejszyć ryzyko powstania nowotworów, korzystnie wpływać na samopoczucie kobiet z zespołem przedmiesiączkowym, zniwelować ból.
Co znaczy migrena, wie tylko ten kto choć raz jej doświadczył. Pozostali podchodzą raczej sceptycznie do tego zagadnienia i często traktują cierpiących na migrenę z przymrużeniem oka lub nawet lekceważeniem.
W czerwcu 2006 r. odnotowano spadek cen towarów i usług konsumpcyjnych o 0,3 procent, głównie w wyniku obniżki cen żywności - podaje Główny Urząd Statystyczny. W ujęciu rocznym czerwcowa inflacja wyniosła 0,8 procent. W maju 2006 roku roczny wskaźnik inflacji wyniósł 0,9 proc. wobec 0,7 procent w kwietniu. W pierwszym półroczu wzrost cen konsumpcyjnych był wyższy niż przed rokiem.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków