Liczba wyników: 4238
W przypadku kobiet proces starzenia się naczyń krwionośnych jest wcześniejszy, więc szybciej niż mężczyźni są zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi.
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Osoby z nadciśnieniem powinny unikać soli. Już dwie jej łyżki powodują znaczący wzrost ciśnienia krwi.
Jak wynika z badań opublikowanych przez grupę naukowców z Wake Forest Baptist Medical Center w Winston-Salem, między kobietami a mężczyznami istnieją określone różnice w funkcjonowaniu układu krążenia i częstości występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Lato to nie tylko słoneczna pogoda i dłuższe dni, to też upały, które są niebezpieczne szczególnie dla starszych osób.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Sjesta może być rozwiązaniem zagadki, dlaczego ludzie z krajów śródziemnomorskich rzadziej zapadają na choroby serca. W Journal of Applied Physiology opublikowano wyniki badań, z których wynika, że popołudniowa drzemka może obniżać ciśnienie i pomóc w utrzymaniu serca w dobrym zdrowiu.
Znamy nadciśnienie tętnicze, ale czy wiemy czym jest tętnicze nadciśnienie płucne. Tymczasem może występować w przebiegu wielu schorzeń lub bez uchwytnej przyczyny.
Nadciśnienie to jedna z głównych przyczyn chorób układu krążenia, które stanowią pierwszy powód śmierci na całym świecie. Dolegliwość jest powszechna i coraz częściej skutecznie leczona, ale ilość jej przypadków ciagle wzrasta.
Nadciśnienie jest nie tylko związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ale może też wpływać na wyższe prawdopodobieństwo demencji.