Liczba wyników: 150
Wielkanocny stół jak co roku ugina się od jajek, bab, czekoladowych króliczków, marcepanu i słodkich mazurków. Część z tych smakołyków może zaszkodzić naszym zębom, a część wręcz przeciwnie – może im pomóc. – W czasie świąt możemy zapomnieć o reżimie dietetycznym, ale jeśli zapomnimy o higienie zębów, skutki mogą być opłakane – mówi stomatolog, dr Mariusz Duda.
To trawestacja fragmentu piosenki zespołu Piersi, tytuł utworu mógłby jednak posłużyć za hasło kampanii prozdrowotnej, okazuje się bowiem, że pocałunki działają leczniczo oraz spełniają inne pożyteczne funkcje...
Z danych Ministerstwa Zdrowia wynika, że 98% dorosłych Polaków i 90% dzieci ma próchnicę. To dzwonek alarmowy, by walką z próchnicą zająć się na poważnie. A zacząć od... powrotu do szkoły. Do szkoły prawidłowego mycia zębów.
Truskawki, czereśnie, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, jagody, jabłka, gruszki - lato to ulubiona pora wszystkich amatorów owoców. Dietetycy od lat powtarzają, że są one doskonałym źródłem witamin. Kochamy je za aromat i orzeźwiający, często słodki smak. I zajadamy się nimi przez całe wakacje, zapominając, a może nie wiedząc, że mogą zaszkodzić naszym zębom.
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.
Piękny uśmiech to nie tylko oznaka urody ale również przejaw zdrowia. Szczoteczka i pasta do zębów to przybory, które bez trudu znajdziemy w każdej łazience. Podejmując codzienną walkę z próchnicą i chorobami dziąseł sięgamy po ten duet co najmniej dwa razy na dobę. Bakterie jednak potrafią ukryć się także przestrzeniach międzyzębowych, dlatego stomatolodzy polecają stosowanie nici dentystycznych.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Według ogólnopolskich badań ponad 80% badanych przyznaje, że ma problemy z chorobami zębów i dziąseł. Ponadto Polacy mają duże braki w uzębieniu, średnio osobie w wieku 19-34 lat brakuje aż 8 zębów. Zjawisko utraty uzębienia przybiera masowy charakter po 45 roku życia
Polacy wypijają kilka filiżanek herbaty dziennie nawet nie zdając sobie sprawy z jej leczniczych właściwości. Nauczyliśmy się pić herbatę od naszych wschodnich sąsiadów Rosjan. Piliśmy ją wtedy bardzo mocną i bardzo słodką. Dziś chętnie sięgamy nie tylko po czarną herbatę ale także po zieloną, białą i czerwoną.
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Dwie dekady siedzącego trybu życia to dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci