Liczba wyników: 160
Paznokcie mogą stanowić ozdobę, ale ich główną funkcją jest ochrona tkanek palców u rak i nóg. Poza tym, są swoistym barometrem naszego zdrowia, a sprawdzanie ich wyglądu może być elementem ogólnego badania fizykalnego.
Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.
W dzisiejszych czasach wysoki poziom cholesterolu to już choroba cywilizacyjna. Jak jej zapobiegać? Skąd się bierze? Nadmiar cholesterolu we krwi odkładany jest w ścianach tętnic, powodując zwężenia naczyń i tworzenie tzw. blaszek miażdżycowych. Stąd już tylko krok do choroby wieńcowej i zawału serca.
Nieleczona otyłość i nadwaga niesie za sobą poważne ryzyko powikłań dla układu sercowo-naczyniowego. 75 proc. Polaków uważa, że osoby po zawale powinny schudnąć. U osób otyłych i z nadwagą częściej dochodzi do zaburzeń rytmu serca, a dwukrotnie częściej rozwija się niewydolność krążenia. Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, choroba wieńcowa, zawały serca to często konsekwencje nieleczonej otyłości.
W tym roku na przygotowanie świąt Bożego Narodzenia wydamy o około 8 procent więcej, niż w roku ubiegłym. Główną przyczyną jest wzrost cen produktów spożywczych spowodowany rosnącymi kosztami transportu i energii.
Prawie wszyscy coraz bardziej dbamy o to, by na naszych talerzach znajdowały się zdrowe, wartościowe produkty. Mimo, że o zdrowej żywności wiemy coraz więcej, wciąż w naszym społeczeństwie pokutują mity żywieniowe nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Oto kilka z nich.
Każdemu z nas zależy na tym, by wyglądać pięknie i młodo, mieć jędrną skórę bez wyprysków, trądziku i zmarszczek. Wizytówką kobiety powinny być tez gęste i lśniące włosy i zdrowe, mocne paznokcie. Przydałaby się też dobra kondycja i odporność na jesienne infekcje. W osiągnięciu tego wszystkiego pomoże odpowiednia ilość cynku w organizmie.
Można go jeść na zimno i na ciepło, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale może być także składnikiem sałatek, zapiekanek i farszów. Mimo swojej dość wysokiej ceny jadamy go chętnie sądząc, że jest bardzo zdrowy. A jak jest naprawdę?
Dbając o wagę i zdrowie wybierasz produkty o obniżonej zawartości kalorii? Dietetycy zachęcają do uważnego czytania etykiet, gdyż nie wszystkie z pozoru zdrowe produkty są rzeczywiście sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę.
Dobry szampon i odżywka to za mało, aby włosy były piękne i zdrowe. Nawet najlepsze kosmetyki nie są w stanie całkowicie zniwelować konsekwencji niedoboru składników mineralnych i witamin.