Liczba wyników: 173
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
Kolejne dobre informacje dla smakoszy czekolady. Naukowcy odkryli, że ten ceniony smakołyk może być polecanym osobom chorującym na marskość wątroby.
Otyłość określana jest współcześnie mianem choroby cywilizacyjnej, dotyka bowiem coraz szerszych mas społeczeństwa. Zgodnie z prognozami Światowej Organizacji Zdrowia w USA odsetek populacji ludzi otyłych w 2030 roku wzrośnie aż do 41%. Skala problemu jest na tyle alarmująca, że narastająca epidemia otyłości niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.
Nasze mięśnie zużywają do pracy dwa podstawowe rodzaje paliwa - węglowodany i tłuszcze. Podczas krótkotrwałych wysiłków fizycznych, nie przekraczających 15 minut glukoza pobierana jest głównie ze spichrza w mięśniach, jakim jest glikogen.
Wirusowe zapalenie wątroby to „cichy morderca", bowiem choroba rozwija się bezobjawowo, a ostatecznie, nieleczona, prowadzi do śmierci. Jednakże już jeden test krwi wystarczy, aby wykryć zagrożenie.
Europejscy naukowcy opracowali wirtualną wątrobę, która zapowiada poprawę szans na wyzdrowienie pacjentów chorujących na nowotwory wątroby czy marskość wątroby. Pierwsze prace zostały przeprowadzone w ramach projektu Odysseus sieci EUREKA, która promuje międzynarodowe, rynkowo zorientowane badania naukowe.
Temperatury na zewnątrz wskazują, że na dobre zawitała do nas zima. W tym okresie zaczynamy się cieplej ubierać, zakładając liczne warstwy odzienia. Warto pamiętać także o naszych włosach, które również odczuwają zmianę pogody. Co zrobić, aby nasze włosy były piękne i gęste także zimą?
Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze. W zależności od wieku człowieka czynniki te mogą generować znaczne komplikacje w sprawności umysłowej. Wspomagać pamięć można jednak naturalnie, tj. dzięki ziołowym składnikom, które sprawią, że połączenia neuronowe w mózgu zachowają swoją sprawność i pozwolą cieszyć się każdą dobrze zapamiętaną chwilą.
Nowa nadzieja dla chorych na wirusowe zapalenie wątroby typu C. Na szympansach przetestowano nowy duński lek, który zwalcza tę chorobę i może być skuteczny przy innych schorzeniach.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później