Liczba wyników: 197
Pośród górzystych terenów Południowej Afryki od wielu wieków w październiku rozkwitają żółte pąki czerwonokrzewu, zwanego także rooibosem. Z jego łodyg i liści sporządza się aromatyczny napar, który docenili już pierwotni mieszkańcy tamtejszych okolic.
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?
Mówi się, że Polacy zawsze byli ekspertami w większości dziedzin. Od kilku lat, za sprawą programów takich jak Kuchenne Rewolucje czy Masterchef, dotyczy to również kwestii kulinarnych – zwłaszcza, jeśli chodzi o restauracje. Niestety, często nasza ekspertyza przy wyborze odpowiedniego lokalu na randkę czy spotkanie biznesowe ogranicza się do przebierania w miejscach, które są akurat modne lub po prostu sprawiają wrażenie ekskluzywnych.
Na stan naszych oczu ma wpływ codzienne intensywne eksploatowanie wzroku. Zmuszamy oczy do nadmiernego wysiłku w niekomfortowych warunkach, a to prowadzi do ich przemęczenia. Styl życia, warunki pracy czy obniżona odporność organizmu powodują, że oczy nie działają prawidłowo. Jak zadbać o wzrok kiedy potrzebuje pomocy?
Objawy menopauzy bywają bardzo uciążliwe i obniżają jakość codziennego życia. Skuteczna może być hormonalna terapia zastępcza, ale naturalne sposoby łagodzenia symptomów klimakterium także mogą dać oczekwiane efekty. Sprawdź, jakie zioła i inne naturalne substancje zmniejszają dokuczliwe objawy.
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.
Zęby i dziąsła są silnie unerwione, nic więc dziwnego, że nawet niewielkie uszkodzenie czy infekcja w jamie ustnej powodują nieprzyjemny ból. Każdy ząb i przylegające do niego dziąsła wyposażone są w tysiące włókien nerwowych, zabezpieczonych tylko cienką warstwą szkliwa lub nabłonka. Pod wpływem różnych czynników zewnętrznych zęby i dziąsła mogą ulec uszkodzeniu, co skutkuje odsłonięciem nerwów i większą wrażliwością na zimne, gorące, kwaśne czy słodkie pokarmy. Nadwrażliwość zębów i dziąseł może pojawić się nagle i okresowo nawracać, na szczęście przy zachowaniu odpowiednich nawyków można z nią skutecznie walczyć.
Naparom przyrządzanym z herbacianych liści przypisuje się szereg pozytywnych dla organizmu właściwości. Aby mieć pewność, że będą one wzmocnieniem także w sezonie jesiennych przeziębień, warto sprawdzić jakie gatunki wyróżniają się podnoszącym odporność działaniem i jakie dodatki zwiększą ich skuteczność.
Opieka nad bliskim w podeszłym wieku wymaga nie tylko zaangażowania, ale i znajomości, np. zasad zdrowego odżywiania się seniorów. Starsze osoby mają wiele potrzeb, ich świat wymaga jednak małego przemeblowania i dostosowania do nowych warunków. Rolą opiekuna jest nie tylko umiejętne wprowadzenie zmian, ale i przekonanie do nich bliskiego.