Liczba wyników: 750
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Ponad miliard ludzi w biednych krajach głoduje, jednak niedożywienie jest też poważnym problemem w bogatych krajach, co sprawia, że stanowi jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Niedobór białka w diecie może prowadzić do objawów takich jak: biegunka, stany zapalne jelit i inne zaburzenia układu odpornościowego, które osłabiają organizm i mogą skutkować śmiercią.
Sekret zdrowszej skóry i stawów może tkwić w mikroorganizmach jelit. Dieta bogata w cukier i tłuszcz zaburza równowagę kultury mikrobiologicznej jelit i może przyczyniać się do stanów zapalnych chorób skóry, takich jak łuszczyca.
Lek powszechnie stosowany na dnę moczanową, kolchicyna, istotnie poprawił wskaźniki przeżycia pacjentów hospitalizowanych z pogarszającą się niewydolnością serca. Według medyków kolchicyna może również zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu u pacjentów z nadmiarem cholesterolu w tętnicach.
Stres przyspiesza starzenie się układu odpornościowego, więc potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, choroby sercowo-naczyniowe i choroby spowodowane infekcjami takimi jak COVID-19.
Światło w naszym codziennym życiu ma istotny wpływ na rytm naszego organizmu. Współczesny styl życia, z całodobowym dostępem do światła elektrycznego i zmniejszoną ekspozycją na naturalne światło dzienne, może zaburzać sen i negatywnie wpływać na zdrowie, samopoczucie oraz produktywność.
Kilkanaście probiotyków może być pomocnych w walce z objawami depresji.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Około jedna na dwadzieścia osób w Szkocji, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2, pozbywa się choroby. Okazuje się, że w przypadku niektórych ludzi cukrzyca zanika bez udziału w programie dietetycznym i bez operacji bariatrycznej.
Seniorzy, którzy są społecznie odizolowani, częściej mają braki w uzębieniu i tracą zęby szybciej niż ci, którzy mają więcej interakcji społecznych.