Liczba wyników: 6957
Przenoszony głównie przez tropikalne komary Aedes aegypti, zwane również komarami azjatyckimi lub tygrysimi, wirus Zika zbiera coraz większe żniwa na całym świecie. Obecnie najbardziej dotkniętym krajem jest Brazylia. Według różnych doniesień, wirus ten zawędrował tam najprawdopodobniej wraz z kibicami jadącymi na Mundial 2014, a tylko do końca 2015 roku zanotowano tam ponad 84.000 zakażeń. Niestety coraz więcej przypadków odnotowuje się także w Ameryce Południowej i Środkowej. Europa nie musi się na razie obawiać, odnotowano kilka przypadków zachorowań, ale za sprawą osób, które podróżują, turystów, powracających z krajów o wysokim ryzyku zakażenia się, istnieje prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się wirusów. Jeśli nawet nie jesteśmy w grupie ryzyka, to dobrze wiedzieć, jakie skutki niesie ze sobą zakażenie, jak się uchronić przez wirusem i jak sobie z nim radzić w przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów.
Wnuki dostały od Ciebie smartfon na Komunię lub Dzień Dziecka? Niemal każdy maluch i nastolatek chce mieć taką „zabawkę", ale okazuje się, że coraz częściej się od niej uzależnia.
Niewydolność serca jest powszechną chorobą, która w wielu przypadkach może kończyć się śmiercią.
Powszechnie wiadomo, że wysoki poziom cholesterolu w naszym organizmie zagraża zdrowiu serca. Jednak to nie cholesterol w żywności jest za to odpowiedzialny.
„Oponka" na brzuchu to powszchna niedoskonałość sylwetki. Mają ją również osoby o normalnej wadze ciała. Tymczasem okazuje się, że może być bardzo niebezpieczna. Z badań wynika, że ci, u których tłuszcz w dużej mierze obejmuje okolice talii, mogą być narażeni na wyższe ryzyko wcześniejszej śmierci niż ludzie z nadwagą lub otyłością.
Uczeni odkryli związek pomiędzy stłuszczeniem wątroby i wysokim ryzykiem chorób serca.
Nadużywanie alkoholu wywołuje oporność na insulinę, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, wynika z badań na zwierzętach przeprowadzonych przez naukowców ze szkoły medycznej "Góra Synaj" w Nowym Jorku.
Ludzie, którzy spożywają fast food zaledwie raz w tygodniu, mają o 20 procent wyższe ryzyko śmierci z powodu choroby niedokrwiennej serca w porównaniu do osób unikających jedzenia produktów tego rodzaju.
Czas, który współcześni ludzie spędzają na siedząco, jest dłuższy niż kiedykolwiek w historii. Tymczasem może to zwiększyć ryzyko zachorowania na raka, podobnie jak czas, który spędza się na ćwiczeniach, zmniejsza się prawdopodobieństwo choroby, wynika z nowych badań.
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.