Liczba wyników: 1472
Duże śniadanie, które zawiera białko i tłuszcze, może pomóc ludziom z cukrzycą typu 2 w lepszej kontroli zarówno głodu, jak i poziomu cukru we krwi.
W naszym kraju zdiagnozowano 1,5 miliona ludzi chorych na cukrzycę, ale szacuje się, że może być ich nawet 3 miliony. Tymczasem badania, których wyniki ogłoszono na konferencji Diabets UK, dowiodły, że spadki stężenia cukru we krwi mogą prowadzić problemów mentalnych. Pacjenci mogą doświadczać kłopotów z koncentracją i utraty umiejętności rozwiązywania zadań logicznych.
Szacuje się, że 70 procent ludzi dorosłych cechuje się nietolerancją laktozę. Występuje ona, gdy organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymu o nazwie laktaza potrzebnego do strawienia laktozy, czyli cukru mlekowego.
Soki owocowe kojarzą się ze zdrową dietą, gdyż ostarczają ważnych składników odżywczych. Okazuje się jednak, że wiele z nich zawiera taką samo ilość cukru i kalorii jako popularna cola.
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Osoby starsze chore na cukrzycę, które regularnie kontrolują poziom cukru we krwi, mają większe szanse na uniknięcie powikłań związanych z cukrzycą takich jak zawał serca, amputacja kończyn dolnych i choroby nerek.
„Leczenie" gorącą wodą może pomóc osłabić stan zapalny i poprawić poziom cukru we krwi (glukozy) u osób, które nie są w stanie spełniać zaleceń dotyczących poziomu aktywności fizycznej.
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków