Liczba wyników: 3295
Kawa może chronić zdrowie serca, opóźniać demencję, zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych form nowotworów - do tej listy korzyści można również dopisać pomoc w walce z trądzikiem różowatym.
Kolejne badania wskazują, że popularny lek na przeziębienia i gorączkę, tj. kwas acetylosalicylowy, może pomóc w leczeniu nowotworów.
Ci, którzy przestrzegają diety śródziemnomorskiej, mogą liczyć na zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji nawet o jedną trzecią, mówią badacze z University College London.
Jeśli codziennie jesz orzechy, możesz znacznie poprawić kontrolę glikemii i poziom lipidów we krwi.
Według WHO demencja jest jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i utraty samodzielności wśród osób starszych na całym świecie - cierpi na nią około 50 milionów osób, a co roku odnotowuje się prawie 10 milionów nowych przypadków. Najczęściej występuje choroba Alzheimera, która odpowiada za około 60-80% przypadków demencji.
Częste wizyty w saunie mogą zmniejszonyć ryzyko udaru. Z badań wynika, że ci, którzy chadzają do sauny cztery do siedmiu razy w tygodniu, są o kilkadziesiąt procent mniej narażeni na to zdarzenie.
Dotyk ma uzdrawiające właściwości także w kwestii odporności na grypę i przeziębienia. Jest to ważna informacja szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności.
Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
Rocznie nowotwór piersi rozpoznaje się u 1,5 miliona kobiet na świecie, a około 400 tysięcy umiera z tego powodu[1]. W październiku, miesiącu walki z rakiem piersi, głośno mówi się o profilaktyce tej choroby, ale to również dobry moment, by zwrócić uwagę na problemy, z jakimi borykają się pacjentki oraz pokazać rozwiązania, które pomagają znaleźć siłę do walki z nowotworem. Eksperci podkreślają, że jednym z nich może być odpowiednie żywienie.
Kiedy pod koniec i tuż po zimie pacjenci w aptece zaczynają narzekać na zmęczenie, osłabienie, senność i brak energii – wiadomo, że właśnie nadeszło... Przesilenie wiosenne, medycznie również nazywane zespołem wiosennego zmęczenia dotyczy wielu z nas. Przychodzi znienacka i może trwać nawet do kilku tygodni, ale na szczęście nie jest groźne. W zasadzie jest to sygnał, który wysyła nasz organizm, że sobie z czymś nie radzi, czegoś prawdopodobnie mu brakuje.