Liczba wyników: 586
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Elastyczny, bezprzewodowy czujnik przeznaczony do noszenia na skórze mierzy poziom pH potu, umożliwiając bezigłowe monitorowanie przewlekłych schorzeń.
Majowe weekendy (de krótsze i te dłuższe) to doskonały czas, aby odetchnąć od codziennego pośpiechu i wypocząć na łonie natury. Dla wszystkich, którzy jeszcze nie zdecydowali, gdzie spędzą wolny czas mamy kolejną propozycję - Góry Izerskie.
Zioła to naturalne środki na wiele problemów zdrowotnych. Z całej bogatej zielarskiej palety można wybrać coś pomocnego na niemal każdą dolegliwość, zioła poprawią samopoczucie i ochronią przed różnymi kłopotami zdrowotnymi. Jedną z najbezpieczniejszych form ich przyjmowania jest herbata - tych pięć napojów to najpopularniejsze ziołowe środki.
Z pewnością mamy zęby prostsze i bielsze w stosunku do pokolenia naszych praprzodków. Ale jak potwierdzają odkrycia archeologów – wcale nie zdrowsze!
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
W starszym wieku mamy mniej siły i łatwiej o upadek. Wszystko dlatego, że zmniejsza się masa mięśniowa, a to z kolei z tego powodu, że duże obszary tkanki mięśni tracą właściwe połączenie z układem nerwowym. Być może, poprzez odpowiednie ćwiczenia, da się tego uniknąć.
Prawidłowe żywienie wpływa na jakość życia – im większa dbałość o zbilansowaną dietę, tym większa szansa na zdrowie w przyszłości. Dlatego Instytut Żywności i Żywienia po raz pierwszy opracował Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w starszym wieku. Zasady ujęte w Piramidzie, pomagają usystematyzować wiedzę na temat zbilansowanego żywienia. Tuż po aktywności fizycznej, a także obecności wody, podstawę jej stanowią warzywa i owoce w różnych formach. Ważnym elementem Piramidy dla osób starszych jest również sok, którego rekomendowana ilość dla tej grupy wynosi do dwóch szklanek dziennie.
Jedzenie to nie tylko przyjemność, ale także fundament i podstawa dobrego funkcjonowania organizmu. Komponując menu na kolejny dzień nie powinniśmy zapominać, jak wiele możemy zrobić dla swojego organizmu wspomagając go odpowiednią dietą. Jednym z najważniejszych organów, o który warto zadbać, jest serce.