Liczba wyników: 1811
Z badań, które trwały ponad 30 lat wynika, że osoby z lepszą sprawnością serca i płuc miały niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Szacuje się, że około 3 milionów Polaków zmaga się z cukrzycą, przy czym jeden milion chorych nie jest tego świadomych. Cukrzyca może rozwijać się bezobjawowo lub cechować symptomami, które łatwo przeoczyć. Tymczasem nieleczenie choroby prowadzi do bardzo poważnych powikłań.
Dieta osoby chorej na cukrzycę typu 2 w powszechnej opinii wiąże się z wieloma rygorystycznymi ograniczeniami. Tymczasem diabetycy winni ograniczyć spożywanie tylko tych produktów, które odpowiadają za wzrost stężenia glukozy we krwi pojawiający po posiłku. Podkreślają to eksperci, którzy wzięli udział w IV Zjeździe Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, który odbył się w dniach 12-14 września w Zawierciu pod hasłem „Leczenie otyłości to więcej niż dieta”.
Aktorka Halle Berry widzi postrzega swoją cukrzycę jako coś dobrego, ponieważ choroba sprawia, że zawsze dba o siebie.
Międzynarodowy zespół naukowców, pracujący pod kierunkiem Uniwersytetu w Umeå w Szwecji, dostarcza nowych informacji o aspektach kształtowania się trzustki podczas rozwoju embrionalnego oraz o rozmieszczeniu tak zwanych wysepek Langerhansa w dojrzałym organie.
Śmiech jest doskonałym środkiem wspomagającym niemal każdą terapię. Badacze odkryli, że głośny wyraz wesołości ma wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu i obniżenie ryzyka choroby nadciśnieniowej.
Nadmierna higiena i unikanie kontaktu z wszelkimi wirusami może być niebezpieczne dla zdrowia? Według amerykańskich naukowców owszem.
Najnowsze badania wykazują, że leki moczopędne oraz tzw. beta-blokery, używane w leczeniu nadciśnienia tętniczego, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy 2 typu. Jest to na razie hipoteza, związek między tymi lekami a pojawieniem się u chorych cukrzycy pozostaje niejasny, twierdzą medycy harwardzkiej Akademii Medycznej.
Diagnoza cukrzycy to nie wyrok. Choroba nie musi obniżyć jakości życia, jeśli dobrze się nią zarządza. Poniżej kilka często zadawanych pytań dotyczących cukrzycy.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później