Liczba wyników: 600
Herbata to jeden z najszlachetniejszych napojów na świecie. Przebogata tradycja jej parzenia przywędrowała do nas wraz z różnymi jej gatunkami. Warto wiedzieć, jak je przyrządzać, by wydobyć z herbaty to, co najważniejsze – głębię smaku i aromatu, ale też moc właściwości prozdrowotnych, które kryją się w tym wyjątkowo popularnym w naszym kraju napoju.
Herbata w torebkach czy liściasta? Dla tych, którzy żyją w pośpiechu z pewnością ta pierwsza. Liściasta wymaga bowiem znacznie więcej uwagi, czasu, a także precyzji w trakcie zaparzania. Nie oznacza to jednak, że herbatę w torebkach można parzyć niedbale i bez trzymania się jakichkolwiek zasad. Jak poprawnie przygotować ten rodzaj jednego z najpopularniejszych na świecie napojów?
Zioła to naturalne środki na wiele problemów zdrowotnych. Z całej bogatej zielarskiej palety można wybrać coś pomocnego na niemal każdą dolegliwość, zioła poprawią samopoczucie i ochronią przed różnymi kłopotami zdrowotnymi. Jedną z najbezpieczniejszych form ich przyjmowania jest herbata - tych pięć napojów to najpopularniejsze ziołowe środki.
Echinacea jest jednym z najpopularniejszych ziół w Europie i Stanach Zjednoczonych. Z różnych części jeżówki sporządza się odmienne produkty: nalewka i herbata przygotowywane są z korzeni, sok z liści, łodygi i kwiatów. Specyfiki te uznawane są za skuteczne środki na wzmocnienie odporności i leczenie trudno gojących się ran.
Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.
Każdy z nas lubi jak jego życie „nabiera smaku”. Staje się wtedy bardziej kolorowe i wyraziste. Tak samo jest z herbatą - wielu herbacianych smakoszy lubi nadać jej zupełnie nowego charakteru poprzez pyszne dodatki, które potrafią odmieniać smak i aromat naparu. Co więcej, herbata wzbogacona o dodatkowe składniki, najczęściej posiada jeszcze więcej właściwości odżywczych.
Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku.
Ponad 5000 lat temu porywisty wiatr strącił przypadkowo kilka liści z dziko rosnącego drzewa herbacianego wprost do cesarskiej filiżanki. Smak naparu zachwycił chińskiego cesarza Chen-nunga i pozwolił zająć mu poczesne miejsce w dziejach ludzkości. Obecnie z krzewu herbacianego, w zróżnicowanych procesach produkcji, pozyskujemy zarówno zieloną jak i czarną odmianę herbaty. W 1879 roku dzięki książce kucharskiej „Housekeeping in Old Virginia" zielona herbata zagościła na kartach historii w mrożonej formie.
Zbyt wiele obowiązków zawodowych, zmiana pory roku, problemy ze snem - wszystko to może mieć wpływ na zmęczenie, które bywa odczuwalne w różnych porach dnia. Nie zawsze pomogą popularne sposoby na odzyskanie energii, takie jak kawa, herbata, czekolada, czy żeń-szeń, ale bez wątpienia dieta ma wpływ na poziom wigoru. Poniżej kilka produktów, które należy dołączyć do jadłospisu, by odzyskać siłę do działania.
Polacy są przekonani, że ich śniadania są zdrowe – tak twierdzi 81 procent badanych. Najczęściej na śniadanie sięgają po pieczywo, wędlinę oraz ser. Najchętniej wybieranym napojem jest herbata, która jest popularniejsza od kawy. Mleko jako napój do śniadania jest wybierane sporadycznie – tylko przez co 20-tego respondenta. Niemal połowa Polaków zjada śniadanie między 6.00 a 8.00 rano – wynika z sondażu ARC Rynek i Opinia.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później