Liczba wyników: 2582
Dieta śródziemnomorska, o ile obfituje w oliwę z oliwek, jest związana ze wzrostem stężenia osteokalcyny, co daje ochronne działanie na układ kostny.
Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Nowe badania pokazują bezpośredni związek pomiędzy wagą mężczyzn w średnim wieku i ich seksualnymi możliwościami, poinformowała Agence France Press.
Naukowcy twierdzą, że pomidory mogą zapewnić dobrą obronę przed uszkodzeniami wywoływanymi promieniowaniem słonecznym i pomagają zachować młody wygląd skóry.
Picie dużej ilości słodkich napojów bezalkoholowych może zwiększać ryzyko astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
Nawet do kilkunastu stopni poniżej zera w nocy i do minus 10 w ciągu dnia – po raz pierwszy w tym sezonie zima pokazuje swoje prawdziwe oblicze.
Nowe badania wykazały, że kobiety, które piją kilka filiżanek kawy dziennie, mają znacznie niższe ryzyko raka trzonu macicy.
Osoby w podeszłym wieku z otępieniem są narażone na większe ryzyko upadku, jeśli podaje im się środki antydepresyjne, mówią eksperci.
Naukowcy z Wlk. Brytanii odkryli, że osoby starsze i niepracujące w zwykłych godzinach "biurowych" od 9:00 do 17:00, są bardziej narażone na prawdopodobieństwo poczucia wykluczenia ze społeczeństwa.
Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.