Liczba wyników: 1892
Przygotowując posiłki pragniemy, aby nie tylko wpisywały się one w gusta domowników, ale także by były zdrowe i dostarczały cennych składników odżywczych. Dlatego tworząc zbilansowany jadłospis dla najbliższych, warto pamiętać o produktach bogatych w tłuszcze. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, usprawniają bowiem myślenie, chronią przed chorobami, a także wspomagają pracę serca.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Dziesięć tysięcy kubków smakowych oraz blisko 150 receptorów na każdym z nich. To właśnie im zawdzięczamy przyjemność jedzenia. Fast foody? Wcale nie są nośnikiem najlepszego smaku. Brytyjski portal Dailymail podaje, że długotrwałe spożywanie naturalnych i jak najmniej przetworzonych produktów uwrażliwia nasz język na nowe doznania kulinarne. Eksploracja odmiennych smaków może przynieść wiele pożytku. Jak się okazuje, dieta wcale nie musi oznaczać rezygnacji z przyjemności.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie. Niestety, często dopiero choroba skłania nas do zastanowienia, czy nasz jadłospis jest odpowiedni. O tym, jak odpowiednio dobrana dieta może wpływać na nasze zdrowie i czy w ten sposób można zapobiec nowotworom, mówi Aleksandra Kapała, lekarz ze Szpitalnego Zespołu Żywieniowego w Centrum Onkologii - Instytucie w Warszawie.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Jedzenie w stylu śródziemnomorskim zmniejsza uszkodzenie małych naczyń krwionośnych w mózgu, wynika z nowego badania.
Nowe badanie po raz kolejny pokazuje korzyści zdrowej diety. Okazuje się, że zbilansowany sposób jedzenia obniża ryzyko zaćmy u starszych kobiet.
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Ogromne znaczenie w zachowaniu jak najdłużej młodego wyglądu ma również, poza zdrowym trybem życia, to jak odżywiamy i dbamy o skórę wspomagając jej pielęgnację od wewnątrz.
Piękna i gładka skóra jest marzeniem chyba każdej kobiety, zwłaszcza jeśli przekroczyła już 40 czy 50 lat i upływ czasu jest coraz bardziej widoczny na jej twarzy. Kobiety, ale także coraz częściej mężczyźni używają drogich kremów przeciwzmarszczkowych i stosują przeróżne kuracje, które mają poprawić wygląd skóry i sprawić, że będziemy wyglądać młodziej.