Liczba wyników: 473
Od lat każdej wiosny – w pierwszy wtorek maja, pod auspicjami WHO obchodzony jest Światowy Dzień Astmy. Astma jest jedną z najpowszechniejszych na świecie chorób niezakaźnych. Według danych WHO, choruje na nią ponad 235 milionów osób, a wiele przypadków pozostaje nierozpoznanych. Prognozy przewidują, iż około 2025 roku liczba cierpiących z powodu astmy sięgnie 400 milionów.
Wraz z wiekiem nasza skóra traci potrzebny jej do prawidłowego funkcjonowania tłuszcz i słabną jej zdolnoci do ochrony pzred infekcjami.
Uczeni z Narodowego Uniwersytetu Singapuru (NUS) odkryli, że osoby starsze, które jedzą dwie porcje grzybów tygodniowo, mogą cechować się o 50 procent niższym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych (mild cognitive impairment, MCI) .
Marzec jest miesiącem świadomości raka jelita grubego, który często jest nazywany „cichym zabójcą”. Ze względu na zbyt późną wykrywalność, jest to wyjątkowo niebezpieczny nowotwór – rozwija się nie dając nawet przez wiele lat żadnych objawów. Z tego powodu często chorzy zgłaszają się do lekarza zbyt późno, dlatego tak ważne są badania profilaktyczne. Jednym z badań, pozwalających wykryć między innymi zmiany nowotworowe w jelicie grubym, jest badanie krwi utajonej w kale.
Zielona herbata ma wiele prozdrowotnych właściwości i od jakiegoś czasu jest dietetycznym hitem. Nowe badania wskazują, że zawiera substancję, która stanowi potężną broń w walce z demencją. Podobnie efektywny w leczeniu otępienia może być związek znajdujący się w marchwi.
Badacze z Columbia University College of Dental Medicine w Nowym Jorku odkryli, że bakterie obecne w jamie ustnej i biorące udział w rozwoju próchnicy oraz zapalenia przyzębia mogą przyspieszać wzrost raka jelita grubego.
Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. Proponujemy ją w wersji po polsku.
Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.
Nie tylko nadciśnienie jest groźne w przypadku udaru. Także zwiększona zmienność poziomu ciśnienia krwi grozi wyższym ryzykiem śmierci u pacjentów po takim zdarzeniu mózgowonaczyniowym.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.