Liczba wyników: 221
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
Mieszkańcy obszarów wiejskich rzadziej chorowaliby, gdyby zapewniono im lepszą profilaktykę i szerszy wachlarz usług medycznych – wynika z raportu o stanie zdrowia mieszkańców wsi opracowanego przez fundację Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. Obecnie dostęp do placówek ochrony zdrowia na wsi znacząco odbiega od tego, jaki mają zapewniony osoby z dużych miast.
Powszechny w Afryce napój na bazie czerwonokrzewu cechuje się oryginalnym smakiem i świetnie gasi pragnienie oraz ma ważne prozdrowotne właściwości. Teraz do tej listy należy dodać możliwość wspomgania procesu odchudzania.
Jeśli sprzyjają temu okoliczności, warto zastanowić się nad powiększeniem rodziny o psa. Dzięki temu maluch będzie bardziej chroniony przed alergią.
Oczy to nie tylko „zwierciadło duszy", ale i świetne „narzędzie diagnostyczne". Okazuje się, że z wyglądu oczu można odczytać niektóre choroby.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.
Osoby uczulone na pyłki powinny unikać surowych owoców i warzyw. W wielu przypadkach produkty te zawierają alergeny podobne do tych charakterystycznych dla innych roślin.
Osoby, które wybrały na miejsce wakacyjnego wypoczynku Podlasie mogą liczyć na kolejną atrakcję. Fotografie z archiwum fotograficznego Włodzimierza Puchalskiego ze zbiorów Muzeum Niepołomickiego w Zamku Królewskim będzie można obejrzeć na wystawie w Muzeum w Tykocinie.
Dieta bezglutenowa stała się modna - stosuje ją bardzo wiele osób, a większość z nich robi to mimo braku wskazań medycznych. Niestety dieta ta, stosowana u zdrowych osób, niepotrzebnie pozbawia organizm cennych składników odżywczych, a co więcej - naraża na poważne choroby. Eksperci podkreślają, że dieta bezglutenowa jest niezbędna wyłącznie w przypadku schorzeń wynikających z nietolerancji glutenu.
W ostatnich tygodniach media informowały o oparzeniach wywoływanych przez barszcz Sosnowskiego - roślina występuje dość powszechnie, a kontakt z nią może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, a w skrajnych przypadkach nawet śmiercią.