Liczba wyników: 195
Zaledwie trzech dni pracy potrzebują dyrektorzy branży ubezpieczeniowej, IT czy przemysłu by wyjechać na budżetowe wakacje. Najdłużej trzeba pracować na egzotyczną wyprawę połączoną z bogatym lub nietypowym programem - kadra dyrektorska pracuje na nie „aż" dwa tygodnie a szeregowi pracownicy nawet trzy miesiące.
W sobotę 16 maja w czasie tegorocznej Nocy Muzeów w całym kraju odbędzie się premierowy pokaz filmu przygotowanego w ramach projektu „Muzeum Utracone”. Produkcja opowiada o miejscach, do których niemiecki okupant w czasie II wojny światowej zwoził i składował polskie dzieła sztuki. Głównym bohaterem tej historii jest porucznik Bohdan Urbanowicz – malarz, który zajął się odzyskiwaniem skradzionego dobytku.
Okres zimowy to czas, w którym dostęp do świeżych warzyw oraz owoców jest utrudniony. Aby uniknąć niedoborów, witaminy i minerały warto zacząć uzupełniać już teraz. Dzięki temu można powitać wiosnę z nową energią.
Ponad połowie Polaków zdarzyło się pójść chorym do pracy. Zwykle jesteśmy do tego zmuszeni – nie ma nas kto zastąpić w obowiązkach służbowych – wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez TNS na zlecenie GlaxoSmithKline.
Goździki to stara i popularna przyprawa, która kojarzy nam się głównie z aromatem świąt Bożego Narodzenia. Dzięki nim zima może być bardzo przyjemna. Grzane piwo czy wino „ocieplone” goździkami, smakowite korzenne ciasteczka czy rozgrzewający masaż lub gorąca wieczorna kąpiel mogą naprawdę zdziałać cuda.
W naszym kraju na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) cierpi co dziesiąty Polak po 40. roku życia. Aż 80 procent przypadków schorzenia to wynik palenia tytoniu. Nadal mamy niewielką wiedzę na temat POChP – ośmiu na dziesięciu chorych nie ma świadomości swojego stanu. Prof. Andrzej M. Fal, kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Alergologii Centralnego Szpitala Klinicznego MSW w Warszawie opowiada, jak rozpoznać i bronić się przed tą groźną chorobą.
To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
Niesprzyjająca aura za oknem sprawia, że nasz organizm spowalnia. Zarówna kondycja fizyczna, jak i psychiczna doświadczają jesieni – w rezultacie pojawia się charakterystyczna dla tej pory roku chandra. O sposobach na przetrwanie tego trudnego momentu opowiada Agnieszka Piskała, koordynatorka III edycji programu Natalia Honorata Witalna.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.