Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania 1 el mleka

Liczba wyników: 343

  • Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów? [Fot. Yeko Photo Studio - Fotolia.com]

    Feta, Gouda, Mozzarella, Roquefort - jak powstają najpopularniejsze gatunki serów?

    2017-07-11

    Istnieją produkty, o których można powiedzieć, że każdy kiedyś ich spróbował. I niewątpliwie takimi przysmakami są sery. Gatunków i rodzajów tego specjału jest mnóstwo, a ich ostateczny smak to wypadkowa wielu elementów: sposobu produkcji, składników, warunków dojrzewania. Czy sięgając po włoską Mozzarellę, francuski Roquefort czy popularną nad Wisłą Goudę, zastanawiasz się jaka historia wiąże się z jego pojawieniem się w szerokiej sprzedaży?

    Tagi: FetaGoudaMozzarellaRoquefortsery

  • Mrożona herbata na orzeźwienie [© pilipphoto - Fotolia.com]

    Mrożona herbata na orzeźwienie

    2017-06-20

    Mrożone napoje są jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań w walce z wysokimi temperaturami. Zdrową propozycją, która nie tylko nas orzeźwi, ale i z powodzeniem zastąpi słodzone soki i napoje gazowane jest herbata. Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić i skomponować smak letnich naparów z dodatkami.

    Tagi: herbataczarna herbataherbata zielonamiętamrożona herbatakulinaria

  • Jak przechowywać chleb?  [Fot. sriba3 - Fotolia.com]

    Jak przechowywać chleb?

    2017-06-20

    Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?

    Tagi: chlebprzechowywaniepieczywo

  • Nie marnuj jedzenia. To nie jest trudne [Fot. nito - Fotolia.com]

    Nie marnuj jedzenia. To nie jest trudne

    2017-06-13

    W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?

    Tagi: marnowanie jedzeniamarnowanie żywnościżywnośćjedzenie

  • Dlaczego naturalne cukry są lepsze? [© pilipphoto - Fotolia.com]

    Dlaczego naturalne cukry są lepsze?

    2017-05-31

    Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.

    Tagi: cukierotyłośćcukrzycanadciśnieniechoroby sercamlekomięsoorzechydna

  • Dlaczego się nie wysypiamy? Bo nie umiemy spać [Fot. babi00 - Fotolia.com]

    Dlaczego się nie wysypiamy? Bo nie umiemy spać

    2017-05-29

    Sypiać każdy może, trochę lepiej lub trochę gorzej. Czynność ta uchodzi pozornie za banalną. Wydawać by się mogło, że jest to jedna z niewielu umiejętności, którą każdy z nas opanował do perfekcji. Wystarczy jedynie zamknąć oczy, by znaleźć się w błogich objęciach Morfeusza. Nic jednak bardziej mylnego. Badania wskazują, że duża cześć społeczeństwa nie potrafi spać we właściwy sposób.

    Tagi: senspaniehigiena snu

  • Sposób na śnieżnobiałe zęby. Sprawdź, czego unikać [Fot. Michael Tieck - Fotolia.com]

    Sposób na śnieżnobiałe zęby. Sprawdź, czego unikać

    2017-05-24

    Nawet najdroższy zabieg wybielający zęby nie sprawi, ze nasz uśmiech będzie zachwycał zniewalającym blaskiem przed długi czas. Na kolor zębów wpływa także to, co jemy i pijemy na co dzień. Które pozycje z powinnyśmy wykluczyć z menu, a przynajmniej ograniczyć ich spożywanie?

    Tagi: zębywybielanie zębówstomatolog

  • „Ekspresso” i „czarna kawa” - błędy Polaków w kawiarni [Fot. weyo - Fotolia.com]

    "Ekspresso" i "czarna kawa" - błędy Polaków w kawiarni

    2017-05-23

    Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?

    Tagi: kawaespressocaffe

  • Zboża w diecie: nie tylko pszenica czy żyto [Fot. efetova - Fotolia.com]

    Zboża w diecie: nie tylko pszenica czy żyto

    2017-05-08

    Moda lubi powracać – również ta kulinarna. Amarantus, komosa ryżowa, kamut to tylko nieliczne przykłady na to, że lubimy wracać do przeszłości. Dziś starożytne odmiany zbóż przeżywają swój renesans i ponownie pojawiają się na naszych talerzach. Co odróżnia je od popularnych gatunków ? Czy warto dodawać je do codziennych posiłków?

    Tagi: dietazbożaorkiszfarrokamutamarantusprosoquinoa

  • Kawowe trendy: ekologia i "zimna" kawa [Fot. chamillew - Fotolia.com]

    Kawowe trendy: ekologia i "zimna" kawa

    2017-04-24

    W przypadku kawy podobnie jak w muzyce - klasyka jest bazą dla każdej improwizacji. Dlatego zarówno wielbicielom tradycyjnego espresso, jak i poszukiwaczom nowych smakowych doznań, podpowiadamy, z jakimi trendami mogą spotkać się w nadchodzącym sezonie, odwiedzając kawiarnie.

    Tagi: kawaherbata

  • Strony: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22