Liczba wyników: 777
Słonecznik to dobra przekąska i dodatek do sałatek. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i pomaga zadbać o urodę - oto dziewięć pozytywnych efektów jego działania.
Zmiany w układzie odpornościowym mogą wskazywać, dlaczego czynniki społeczne, takie jak samotność, wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Jak mówią uczeni z University of Waterloo, spędzanie czasu z ludźmi, którzy nie są zaabsorbowani własnym ciałem, może poprawić twoje nawyki żywieniowe i wizerunek własnego ciała.
Witamina D jest kluczowa dla aktywacji mechanizmów obronnych naszego organizmu, bez jej odpowiedniej ilości komórki układu odpornościowego - limfocyty T - nie mogą reagować i zwalczać poważnych infekcji.
Oto silna zachęta do rzucenia palenia: osoby, które skutecznie zrezygnowały z nałogu, są bardziej zadowolone ze swojego życia i czują się zdrowsze, niż osoby, które ciągle palą papierosy. Uczeni z Uniwersytetu Wisconsin w USA sprawdzili, czy rzucenie palenia może poprawić samopoczucie psychiczne i okazało się, że tak - rezygnacja z papierosów zwiększyła dobrostan.
Nie istnieje obiektywna formuła zadowolenia z życia czy przewodnik po dobrym życiu, jednak od wieków ludzie zwracają się do filozofii, religii i nauki w poszukiwaniu odpowiedzi na egzystencjalne pytania. Ludzkość przebyła już długą drogę od czasu Konfucjusza i Platona, a nauka nadal gromadzi pewne odpowiedzi, czego zaś nauczyliśmy się do tej pory się?
Poczucie bezsilności może wywoływać silne pragnienie zakupu czegoś bardzo drogiego.
Samotność jest nie tylko przykrym odczuciem, ale także zaburza normalny nocny sen. Według uczonych, kłopoty ze snem mogą być jednym ze sposobów negatywnego oddziaływania poczucia izolacji na nasze zdrowie.
Podczas gdy zdolność do zabawy i wesołość zostały dobrze zbadane u dzieci, struktura tych aspektów osobowości i ich konsekwencje są niedostatecznie przeanalizowane u dorosłych. Okazuje się, że te cechy i umiejętności mają istotne znaczenie dla stanu romantycznych związków.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.