Liczba wyników: 121
Dla niektórych osób uczucie stresu skutkuje automatycznym wzrostem apetytu. Działa tu mechanizm podobny do tego, który notuje się u ludzi uzależnionych od alkoholu lub narkotyków. Jedzenie cieszy i dostarcza natychmiastowej gratyfikacji emocjonalnej. Niestety, przyjemność jest krótkotrwała.
Przedświąteczny okres to stresujący czas. Ludzie wszędzie się spieszą. Trudno o chwilę oddechu, bo tak wiele spraw jest do załatwienia i przygotowania nim będzie można usiąść z najbliższymi przy wigilijnym stole i po prostu cieszyć się obecnością rodziny. Nikt nie ma czasu, ani pieniędzy (bo te trzeba przeznaczyć na prezenty i przygotowanie Świąt) na wizytę w spa, ale jest sporo zajęć, które pomogą się odstresować. Warto wypróbować choćby niektóre z nich.
Okres menopauzy przypada najczęściej pomiędzy 45. a 55. rokiem życia. Zwiększający się niedobór hormonów jajnikowych może powodować wiele dolegliwości oraz zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych chorób m.in. sercowo-naczyniowych. Jednak mając świadomość jak funkcjonuje nasz organizm, możemy skutecznie zminimalizować to ryzyko. Wystarczy dostosować styl życia do nowej sytuacji.
Nazywana najstarszym i najsłynniejszym napojem świata, zielona herbata staje się coraz bardziej doceniana. We wschodniej Azji właściwości profilaktyczno-lecznicze tego napoju były znane już 5000 lat temu, a dopiero trzy wieki temu zaczęli się do niej przekonywać Europejczycy. Teraz liście zielonej herbaty królują w kuchni, lecznictwie, a ostatnio także w kosmetologii. Coraz częściej ekstrakt z zielonej herbaty można znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Co sprawia, że zielona herbata potrafi jednocześnie wzmocnić nas od środka i zregenerować na zewnątrz?
Co roku około miliona osób wymaga hospitalizacji z powodu zaburzeń pracy mięśnia sercowego, a zgony spowodowane chorobami sercowo - naczyniowymi stanowią prawie połowę wszystkich przypadków śmiertelnych.
Na zewnątrz kilku- lub kilkunastostopniowy mróz, bądź plucha. Wielu z naschętnie zapadłoby w zimowy sen. I choć ludzie- w przeciwieństwie np. do niedźwiedzi i jeży - nie wyciszają swojego układu pokarmowego i nie zwalniają pracy serca, nasze organizmy mają inne potrzeby o tej porze roku. Niskie temperatury, mniejsza ilość światła, zwiększona podatność na choroby wywoływane wirusami i bakteriami - wszystko to wpływa na naszą dietę i styl życia. Eksperci sagazone opracowali „strategię przetrwania" Oto kilka zimowych problemów i wiosennych rozwiązań:
Spośród coraz większej ilości produktów przeznaczonych dla seniorów na szczególną uwagę zasługują karty do gry przeznaczone dla osób mających problemy ze wzrokiem i sprawnością rąk.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Podczas wakacyjnego wypoczynku najczęściej stołujemy się poza domem, potrawy serwowane w turystycznych miejscowościach kuszą, warto jednak zachować rozwagę i umiar w sięganiu po smakołyki.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później