Liczba wyników: 816
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
O tradycji podawania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysłowie „co kraj to obyczaj” nie znajduje jednak zastosowania w kontekście serwowania „małej czarnej” – tutaj zasady pozostają niezmienne. Warto bliżej się im przyjrzeć, aby uniknąć towarzyskiej gafy.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley, myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu zyskał około 18 procent mniej na wadze, gdy podawano im do picia sok grejpfrutowy w porównaniu do zwierząt pijących wodę.
Anty-rakotwórcze działanie czarnej herbaty zostało potwierdzone i wyjaśnione przez nowe badania. Herbata, zarówno jej najpopularniejsza odmiana, jak i te rodzaje, które niedawno zostały „odkryte" w naszym rodzimym kraju, ma wiele prozdrowotnych właściwości. Teraz uczeni zbadali, jaki związek tego popularnego napoju wspomaga niszczenie i kurczenie się komórek nowotworowych.
Każdego roku wylew dosięga milionów ludzi na świecie, kończąc się nieodwracalnymi zmianami w mózgu, a nawet śmiercią. Wylewy zajmują trzecie miejsce na czarnej liście schorzeń prowadzących do niepełnosprawności i zgonów. Eksperci z American Heart Association i American Stroke Association wskazują na zdrowy tryb życia i odpowiednie leczenie, jako najważniejsze czynniki w zapobieganiu wylewom.
Sok owocowy, o ile nie jest sztucznie dosładzany, stanowi zdrowy element diety i może być uważany za jedną z pięciu zalecanych porcji owoców lub warzyw. Jeśli jednak zażywasz jakieś leki, taki napój może poważnie zaburzać ich działanie...
Polaków ogarnęło spożywcze eko-szaleństwo. W sklepach jest coraz więcej naturalnych soków owocowych, warzyw z ekologicznych upraw i wędlin „z własnej wędzarni”. Jednak nie wszystko określane mianem „eko” naprawdę nim jest.
W wielu domach stoi w doniczkach obok innych roślin. Nieświadomi jego właściwości ograniczamy kontakt z nim wyłącznie do podlewania i pielęgnacji. Aloes. Tymczasem już przed wiekami odkryto, że jest to prawdziwy skarb, a sok i miąższ aloesu działa między innymi regenerująco, ochronnie oraz uodparniająco na organizm. To niemal mityczne panaceum, czyli lek na wszystko.
Biała, czerwona, włoska, pekińska. Tylko kapusta ma zdolności regulowania ciepłoty ciała. Korzystnie wpływa na włosy, paznokcie i skórę. Łagodzi bóle reumatyczne, spowalnia procesy starzenia oraz rozwój nowotworów. Sok ze świeżej główki ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Najnowsze badania południowokoreańskich naukowców udowadniają, że zła higiena jamy ustnej może prowadzić do nadciśnienia. Do tej pory wśród czynników ryzyka nadciśnienia wymieniano palenie papierosów, niewłaściwą dietę, alkohol, otyłość, stres, a także brak ruchu – teraz do tej czarnej listy dołącza także niedostateczna higiena jamy ustnej.