Liczba wyników: 204
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Odkrycie bakterii Helicobacter pylori w 1980 roku doprowadziło do możliwości złagodzenia bolesnych objawów żołądkowych u tysięcy ludzi. Wcześniej sądzono bowiem, że wrzody czy zapalenie błony śluzowej żołądka są wynikiem stresu lub niewłaściwej diety, ale wielu pacjentów cierpiało na te dolegliwości właśnie z powodu opisywanej bakterii, którą łatwo można wyeliminować przy pomocy silnej dawki antybiotyku. Teraz naukowcy odkryli, w jaki sposób bakterie zwiększa ryzyko raka żołądka.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Długotrwałe stosowanie antagonistów receptora histaminy2 (H2A), jednej z klas leków blokujących wydzielanie kwasu żołądkowego, może wiązać się z zaburzeniami funkcji poznawczych u ludzi starszych.
Odkryto nowy sposób wykorzystania przeciwutleniających i antybakteryjnych właściwości związku roślinnego do produkcji bandaży bawełnianych pokrytych nanowłókienkami, które zwalczają infekcje i przyspieszają gojenie się ran.
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Temperatura, długość dnia i wilgotność są powiązane ze zwiększonym rozprzestrzenianiem się chorób biegunkowych.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Regularne stosowanie leków na refluks, znanych jako inhibitory pompy protonowej (PPI), wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później