Liczba wyników: 530
Kwasy omega-3 mogą poprawiać skueczność antydepresantów.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 może hamować wzrost nowotworów raka piersi nawet o 30 proc., wynika z najnowszych badań uczonych z Uniwersytetu w Guelph.
Receptor aktywowany przez związki z kwasów tłuszczowych omega-3 odgrywa istotną rolę w zapobieganiu stanom zapalnym w naczyniach krwionośnych i osłabianiu miażdżycy, podają uczeni z Karolinska Institutet w Szwecji.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Kwasy omega-3 są bardzo niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobory skutkują różnymi dolegliwościami. Sprawdź, czy dotyczą cię niedogodności związane z brakiem omega-3.
Kwasy omega-3 znajdujące się w olejach sojowym, rybnym oraz innych, mogą stanowić ważny element w profilaktyce choroby Alzheimera.
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Niedobór kwasów omega-3 negatywnie odbija się na naszym zdrowiu wygladzie. Ponieważ stanowią główny budulec komórek organizmu, ich brak może prowadzić do łuszczenia się naskórka, alergii i odwodnienia skóry.
Potwierdzono wcześniejszą hipotezę - mężczyźni dostarczający sobie większej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 cechują się wyższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.