Liczba wyników: 779
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Wino to trunek skomplikowany. O tym, jak go pić, jak dobierać do potraw i na co zwracać uwagę podczas degustacji można pisać osobne artykuły, a nawet całe książki. Podobnie jest w przypadku rodzajów wina. Można je klasyfikować na kilka sposobów, które warto poznać, żeby dowiedzieć się, co właściwie pijemy i jakie znaczenie mają poszczególne cechy wina dla jego jakości, smaku i aromatu.
Obsesyjne wybielanie zębów to kolejne uzależnienie XXI wieku. Natręctwo to doczekało się już swojej własnej nazwy - to bleachoreksja. Osoby cierpiące na bleachoreksję wydają setki a nawet tysiące złotych rocznie na wybielanie i wciąż są niezadowolone ze swojego uśmiechu. Chcą by zęby były bielsze i bielsze. Do tego stopnia nadużywają preparatów wybielających, że doprowadzają do trwałych uszkodzeń zębów i chorób dziąseł.
Szpara między górnymi jedynkami, przebarwienia, czy też krzywe uzębienie bardzo często jest powodem, dla którego wstydzimy się uśmiechać. W Międzynarodowy Dzień Uśmiechu, który w tym roku wypada 7 października, stomatologowie mają dla pacjentów dobrą wiadomość – wady te można w prosty i szybki sposób zniwelować.
Jak wykazały badania, ci, którzy uprawiają gimnastykę, mają „młodszy" układ odpornościowy niż osoby prowadzące siedzący tryb życia.
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.
Ciekawe i często już niedostępne na rynku książki, wydane przed laty w papierowej formie, zostaną wznowione na e-bookach. Umożliwi to kampania społeczna „Białe kruki na e-booki”.
Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz częściej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.
Dzisiejsze kobiety marzą o smukłej sylwetce, jędrnym ciele oraz napiętej, gładkiej skórze. Atrakcyjny wizerunek poprawia poczucie własnej wartości i dodaje pewności siebie. Młodzieńczy wygląd stał się również atutem w życiu zawodowym. Czy w osiągnięciu wymarzonego wyglądu może pomóc... mleko?
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość