Liczba wyników: 10463
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
Różnica w odczytach ciśnienia krwi między ramionami ma związek z wyższym ryzykiem zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci.
Statystyczny Polak w piątej dekadzie życia cierpi na dwie choroby przewlekłe, a w kolejnych dekadach zapada na dwie kolejne – wynika z raportu GUS-u na temat zdrowia ludności Polski. Tymczasem higieniczny styl życia, wykonywanie kontrolnych badań pozwala na dłużej zachować zdrowie i kontrolować przebieg chorób i uniknąć groźnych konsekwencji. Jakie badania krwi powinny wykonywać osoby po 50. roku życia?
Badacze z dwóch uniwersytetów: the University of Kentucky Chandler Hospital in Lexington i Emory University School of Medicine in Atlanta, wykazali, że osoby chore na cukrzycę bardziej są narażone na poważne choroby i przedwczesną śmierć, niż ludzie otyli.
Jeśli masz uczulenie na pyłki, prawdopodobnie zastanawiałeś/aś się, czy określone pory dnia są lepsze do wychodzenia na zewnątrz w sezonie pylenia. Rzeczywiście, okazuje się, że wczesne poranki są lepsze niż późniejsze popołudnia, jeśli chodzi o unikanie alergenów.
W ramach obchodów 60-lecia Krakowskiego Ośrodka Hematologicznego, w dniu 22 maja (sobota) 2010 r. od godz. 10.00 do 16.00 na Małym Rynku w Krakowie, zorganizowany zostanie „Dzień Krwi”, podczas którego mieszkańcy Krakowa będą mieli okazję dowiedzieć się o roli krwi w organizmie człowieka, wskazaniach do leczenia preparatami krwiopochodnymi oraz znaczeniu transplantacji szpiku w leczeniu chorób nowotworowych krwi.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość