Liczba wyników: 60
Chociaż nie ma jednej definicji „super nasion" lub „super owoców", często opisuje się je jako dostarczające wielu ważnych składników odżywczych i przydające korzyści zdrowotnych. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) proponuje dziewięć nasion i owoców, które są szczególnie wartościowe.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Niektórzy lubią się bać. Ale Halloween podobno jest dla wszystkich, bo oswaja ze strachem, a nawet nieco kpi sobie z niego przeobrażając „potworności" w dobrą zabawę. W Polsce zwyczaj przyjął się nad wyraz dobrze i od kilku lat obchodzą go ludzie rożnym wieku.
Nowe badania znalazły związek pomiędzy witaminą A i niższym ryzykiem raka skóry.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
Co prawda Halloween przybyło do Polski dopiero jakieś dwie dekady temu, ale z roku na rok zdobywa coraz większą rzeszę zwolenników. Jednak to święto zasłużyło sobie także na miano najbardziej kontrowersyjnego w polskim kalendarzu – pokonując Dzień Kobiet czy 1 maja. Skąd bierze się sprzeciw wobec Halloween?
Witamina A, czyli retinol, pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, więc jej objawów nie da się przeoczyć, niemniej nie wszystkie w oczywisty sposób wskazują na niedobory tej właśnie susbstancji. Sprawdź, jakie symptomy mogą świadczyć o niedostatecznej dawce witaminy A.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.