Liczba wyników: 3427
Miażdżyca jest chorobą tętnic, na którą szczególnie narażone są osoby po 50. roku życia. Przyczyną schorzenia jest głównie niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, otyłość, cukrzyca oraz palenie tytoniu. Nieleczona bywa przyczyną zawału serca, udaru mózgu oraz amputacji kończyn dolnych. Jak leczyć miażdżycę oraz zapobiec niebezpiecznym powikłaniom?
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Odkryto, w jaki sposób cukrzyca, nasilając stan zapalny i spowalniając przepływ krwi, znacząco przyspiesza miażdżycę.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Oregano (lebiodka pospolita) powinno znaleźć się na stałe w naszej diecie. Popularna przyprawa pomoże zachować zdrowie młodzieniaszka chroniąc m. in. przed miadżycą.
Filozofowie pytali: „jestem ciałem, czy mam ciało?", współczesna medycyna zaś gromadzi coraz więcej dowodów na to, że człowiek jest jednostką psychifizyczną i obie te sfery, tj. ciało i dusza (emocje) wzajemnie na siebie oddziałują. Uczeni odkryli, że kobiety unikające rozmów o ich potrzebach i uczuciach, w tętnicach szyjnych częściej miały większą ilość płytki miażdżycowej.
Organizacja World Heart Federation zainaugurowała w Wielkiej Brytanii akcję "Open your eyes to saturated fat" („Otwórz oczy na nasycony tłuszcz”). Organizatorzy pragną zwiększyć świadomość społeczeństwa na temat tego, że spożywanie tłuszczów nasyconych i tłuszczów zawierających kwasy “trans” jest niekorzystne dla zdrowia.
Lecytyna pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Lecytyna wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E i K. Pozytywnie wpływa także na funkcje wątroby.
Chińscy cesarze pili ten szlachetny napój już 2000 lat temu. Ma on niezwykłe cechy lecznicze i profilaktyczne. Cały świat pokochał czerwoną herbatę za jej szczególne właściwości – pomagające pozbyć się w szybkim tempie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Otyłość kiedyś była traktowana wyłącznie jako problem estetyczny. Dziś już wiemy, że jest to poważna choroba, która w dodatku może prowadzić do innych dolegliwości. Cukrzyca, problemy z kręgosłupem i stawami, osteoporoza, kłopoty z układem krążenia i sercem, zwiększone ryzyko zawału serca - to tylko część chorób powiązanych z otyłością.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej