Liczba wyników: 3309
Nadmierne spożywanie cukru szkodzi organizmowi. Cukier powoduje nadwagę i otyłość, utrudnia metabolizm witaminy B1 i innych cennych składników. Przyczynia się też do rozwoju takich chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca typu II, miażdżyca czy próchnica zębów, a ponadto prowadzi do osłabienia odporności.
Kolejne badania pokazują, że czerwone mięso, jeśli jest jedzone w nadmiarze, może wywoływać różne problemy ze zdrowiem.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Wielu ludziom wydaje się, że gdy coś ma działanie prozdrowotne, niewielka ilość jest szeroko rekomendowana, a znaczna dawka może wręcz zdziałać cuda. Tymczasem okazuje się, że nawet najpowszechniej polecane środki czy sposoby działania podlegają ograniczeniom. Wydaje się, że jeśli trochę „czegoś zdrowego" jest dobre, dużo oznacza „jeszcze lepiej". Jeśli chodzi jednak o samopoczucie, zasada złotego środka jest skuteczniejsza.
Podczas wizyty w Polsce Dr Michael Tirant tłumaczył, jak stres wpływa na produkcję hormonów prozapalnych i co to ma wspólnego z wyglądem naszej skóry.
Obecnie coraz popularniejsza staje się modyfikacja genetyczna żywności. Jak wpłynie to na środowisko naturalne? GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to nic innego jak organizmy zmodyfikowane genetycznie. Pojęcie nie dotyczy ludzi, a innych organizmów, które powstały na skutek krzyżowania lub rekombinacji genetycznej. Istnieją różne rodzaje modyfikacji tego typu. Do głównych należy zmiana aktywności genów, wprowadzenie ich kopii lub dołożenie obcych.
Stres nie służy zdrowiu. Pogarsza stan naszej cery. Skórę w stresie poznamy po jej nienajlepszej kondycji. Jest poszarzała, widocznie brakuje jej energii, traci "świeżość", witalność. Do tego dochodzi spadek jędrności - uwidaczniają się drobne zmarszczki, a cera staje się papierowa. Stres skóry to również niejednolity koloryt i przebarwienia, a także niedoskonałości.
O tym, jak bardzo papierosy szkodzą zdrowiu, nikogo nie trzeba już przekonywać. Przyjrzyjmy się zatem aspektom finansowym związanym z tym nałogiem. Tylko z pozoru „przepalone" pieniądze to niewielkie kwoty - w skali roku palacz puszcza z dymem nawet kilka tysięcy złotych.
Kawa to napój znany i ceniony przez miliony ludzi na całym świecie. Głównym jej składnikiem, odpowiedzialnym za większość działań, jest kofeina. Kontrowersje dotyczące wpływu spożycia kawy na ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, astma oskrzelowa czy choroby sercowo - naczyniowe od dawna są w centrum zainteresowania badaczy.
O niekorzystnym wpływie zbyt wysokiego ciśnienia krwi na zdrowie i samopoczucie mówi się stosunkowo często, rzadziej poruszana jest kwestia zbyt niskiego ciśnienia.