Liczba wyników: 160
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
Soja łagodzi dolegliwości związane z menopauzą – potwierdzają specjaliści. Dzięki przeprowadzonym badaniom dowiedli oni skuteczności preparatów zawierających fitoestrogeny sojowe.
Przeprowadzone dotychczas badania dowiodły, iż przeparty zawierające soję pomagają w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą. Z najnowszych badana wynika, iż soja może też korzystnie wpływać na zdrowie mężczyzn.
Soja, obecna na rynku spożywczym w postaci kotletów, pasztetów, czy granulatów to bogate źródło węglowodanów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Naukowcy dowiedli, że włączenie soi do diety kobiet w okresie przekwitania może pomóc zażegnać problemy związane z otyłością w okolicach talii.
Nadciśnienie to dolegliwość często dotykająca kobiety w średnim wieku, naukowcy dowiedli, iż można z nią, walczyć włączając do codziennej diety nasiona soi.
Soja jest szczególnie polecana kobietom - pomaga poprawić poziom cholesterolu.
Kanadyjscy uczeni przeanalizowali wyniki kilkudziesięciu badań i odkryli, że soja może istotnie poprawić zdrowie serca.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Wysokie spożycie soi wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych – wynika z badań prowadzonych w ramach programu „The Shanghai Women's Health Study”, w trakcie którego przebadano prawie 75 tys. kobiet.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość