Liczba wyników: 524
Wokół dań gotowych narosło wiele mitów. Oczywiście, nie ma co ukrywać - nigdy nie zastąpią domowej i świeżej kuchni. Drugą stroną medalu jest jednak to, że niezależnie, jak bardzo dietetycy będą w tej kwestii bić na alarm, i tak będziemy po te produkty sięgać. Warto jednak wiedzieć co zawierają. Co tak naprawdę jemy? Jak wybrać dania gotowe, które można jadać bez szkody dla zdrowia?
Od soboty Duńczycy zapłacą więcej za masło czy chipsy. Rząd wprowadził podatek od tłuszczów nasyconych. Autorzy zmian oszacowali, że nowy podatek oznacza wpływy do budżetu w wysokości około 2,2 miliardów koron duńskich i zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych o blisko 10 procent oraz spadek spożycia masła o około 15 procent.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała jakość wyrobów garmażeryjnych, głównie pierogów i gotowych drugich dań. Kontrola wykazała, że w 2009 roku co 5 partia wyrobów garmażeryjnych posiadała jakość handlową niezgodną z deklaracją producentów, natomiast co druga partia kontrolowanych wyrobów była nieprawidłowo oznakowana. Wyniki wskazują ponadto na pogorszenie się jakości tych wyrobów, bowiem w roku 2006 niedomagania jakościowe miały mniejszą skalę.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Jedzenie smażonych produktów, takich jak frytki czy przygotowany w ten sposób kurczak, może być związane z ryzykiem raka prostaty.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Seriola marynowana w occie balsamicznym to jedno z dań przygotowanych w ramach projektu, którego celem jest opracowanie diety przeciw chorobie Alzheimera.
Jak wynika z badań hiszpańskiej fundacji BBVA, Polacy, obok Hiszpanów i Włochów, należą do europejskich narodów o najmniejszej wiedzy naukowej.
Polacy lubią Włochów, Hiszpanów, Anglików, a także swych sąsiadów z południa, czyli Czechów i Słowaków – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Nie przepadamy za Romami i Palestyńczykami. W ciągu roku zaczęliśmy też gorzej oceniać Rosjan.
Do narodów najbardziej lubianych przez Polaków należą Czesi i Słowacy, do których sympatię deklaruje około połowy badanych - wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Niewiele mniej osób pozytywnie postrzega Hiszpanów, Włochów, Węgrów, Francuzów i Holendrów. Deklaracje niechęci blisko dwukrotnie przeważają nad sympatią w stosunku do Rumunów i Arabów. Wreszcie blisko połowa badanych deklaruje niechęć do Romów.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję