Liczba wyników: 1170
Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Przyzwyczajeni do standardowego zastosowania sprzętu AGD, niewielu z nas nie zdaje sobie sprawę jak pomocne może być zimno pochodzące z lodówki czy zamrażarki. Działa odkażająco, wydłuża datę ważności produktów spożywczych, a także żywotność ubrań i nie tylko. Zamrażarkę można również wykorzystać bardzo niekonwencjonalnie.
Lodówka to sprzęt, z którego korzystamy codziennie. Używamy jej do przechowywania wędlin, nabiału, warzyw, schładzania napojów oraz do głębokiego mrożenia mięs. Chłodziarki są stale podłączone do gniazdka, co może skutkować niechcianą usterką. Może być to szczególnie uciążliwe w okresie letnim – w okresie wyższych temperatur. Jaką lodówkę zatem wybrać, by zagwarantować sobie jej długowieczność, energooszczędność i komfort użytkowania?
Niedożywienie stanowi dość częsty problem u osób po 65. roku życia. Sygnałem alarmującym może być pusta lodówka w domu seniora.
Osoby cierpiące na problemy psychiczne odznaczają się krótszą średnią długością życia.
Polskie gospodarstwo domowe płaci za energię elektryczną średnio 1200 zł rocznie, największym prądożercą jest w większości domów lodówka. Warto zapoznać się z tym, jak za pomocą kilku prostych kroków obniżyć rachunki i oszczędzić nawet kilkaset złotych rocznie.
Co przechowujesz w swojej lodówce? To pytanie zadane Europejkom przez instytut badawczy na zlecenie Samsung doprowadziło do zaskakujących rezultatów. W naszych lodówkach trzymamy bowiem nie tylko jedzenie. Miliony kobiet w Polsce, Niemczech czy Wielkiej Brytanii zdążyło już przenieść… swoje kosmetyki z łazienkowej szafki do chłodziarki. Co zaskakujące, coraz częściej aranżujemy też dodatkowe miejsce w lodówce na… cenne ubrania i dodatki modowe.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych (bo osłabia odporność).
Lato, zwłaszcza takie gorące jak tegoroczne, to czas kiedy zjadamy ogromne ilości lodów. Czy należą one do grupy bezpiecznych słodyczy? Zdaniem dietetyków niestety tak nie jest. Dwie gałki lodów to około 250 kilokalorii, czyli tyle samo, ile zawiera pół tabliczki czekolady.
Wybór odpowiedniej lodówki potrafi zająć więcej czasu, niż się spodziewamy. Zazwyczaj na początku zwracamy uwagę na design, jednak często rezygnujemy z pierwszego wyboru ze względu na specyfikację sprzętu odmienną od naszych oczekiwań. Jak zatem wybrać odpowiednią lodówkę do naszej kuchni?
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem