Liczba wyników: 266
Niedobór magnezu może mieć bardzo uciążliwe i poważne konsekwencje! Najczęstsze z nich to trudności z koncentracją, zmęczenie, drażliwość, bezsenność, skurcze mięśni, drganie powiek, wypadanie włosów i łamliwość paznokci, a nawet stany lękowe i depresyjne.
Szybkie tempo naszego życia, nieodpowiednie odżywianie oraz ciągłe narażenie na stres sprawia, że często sięgamy po preparaty magnezu. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy, jak duży jest jego wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. O zaletach tego pierwiastka mówi mgr farmacji Marta Jajko z Apteki Medicover we Wrocławiu.
Oprócz regularnego szczotkowania, nitkowania i wizyt u stomatologa, dla naszych zębów bardzo ważne jest to, co jemy. Stan uzębienia jest ściśle związany ze sposobem odżywiania, dlatego dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin. W przypadku ich niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.
Zgrzytanie zębami to poważna dolegliwość, która może dotyczyć aż 10 proc. dorosłej populacji. Obolała szczęka, gorsza estetyka i kondycja zębów, ich utrata, chroniczne bóle głowy, niekorzystny wpływ na samopoczucie oraz zdrowie ogólne – to tylko niektóre z grożących konsekwencji. Jak uporać się z problemem?
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Stanowią jednocześnie jedno z ulubionych i najbardziej krytykowanych świąt. Niektórzy uwielbiają wszechobecne walentynkowe serduszka, chętnie kupują kolorowe lizaki i pomimo tłoku spędzają ten dzień w kinie. Inni najchętniej zamknęliby drzwi na cztery spusty i w ogóle nie wychodzili z domu. Ku radości tych pierwszych i smutkowi drugich - Walentynki zyskały ogromną popularność i trudno ich nie zauważać...
Nietypowe połączenia smakowe wzbudzają wiele emocji - przyzwyczajeni do tego, że słony i słodki znajdują się po dwóch stronach barykady, podchodzimy do nich z dużą dozą sceptycyzmu. Może jednak czasem warto wyjść poza utarte schematy, by przekonać się, że na polu kulinarnym jest jeszcze wiele do odkrycia?
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
W naszym klimacie nietrudno o niedobory witaminy D, a odpowiada ona za wiele ważnych procesów w organizmie. W nowych badaniach odkryto, że odpowiednia ilość magnezu sprzyja optymalizowaniu jej ilości.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi