Liczba wyników: 3760
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Długotrwała praca przed komputerem sprawia, że potrafimy na długi czas zastygać w jednej pozycji. Dochodzą do tego prace domowe, które wykonujemy przygarbieni i pochyleni. To wszystko stanowi dla naszego kręgosłupa olbrzymie wyzwanie i obciążenie. Jak chronić swój kręgosłup podczas codziennych czynności?
Życie większości herbat zaczyna się na kuchennym blacie, gdy zalewamy aromatyczne liście świeżo ugotowaną wodą. A kiedy się kończy? To zależy tylko od ciebie. Zielona herbata może ułatwić ci życie – nawet, gdy już ją wypijesz.
Wielkanoc jest najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim. W Polsce obchodzona jest zawsze uroczyście i rodzinnie. Wśród wystawnych dań na świątecznym stole często obecne były potrawy z dziczyzny. Dziś to szlachetne mięso powoli wraca na polskie stoły, przede wszystkim dzięki większej dostępności w sklepach.
Jaskra jest, po zaćmie, drugą najczęstszą przyczyną utraty wzroku na świecie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określa ją jako znacznie groźniejszą od zaćmy, ponieważ utrata wzroku w przebiegu jaskry jest nieodwracalna.
Dbanie o higienę jamy ustnej wydaje się proste, jednak popełniamy wiele błędów w codziennej profilaktyce. Nie zdajemy sobie zwłaszcza sprawy, że godziny spędzone w pracy również destrukcyjnie wpływają na stan jamy ustnej. Szczególnie gdy mamy nawyki, które nie służą naszym zębom.
W Polsce udary mózgu są trzecią co do częstości występowania przyczyną śmierci i pierwszą niepełnosprawności u osób po 40. roku życia. Schorzenie to występuje u około 70 000 Polaków rocznie. Z badania „Zdrowa ONA" wynika, że 70% Polaków wie, czym jest udar mózgu. Czy posiadana wiedza jest zgodna z rzeczywistością? Wspólnie z ekspertami programu „Zdrowa ONA" neurologiem i neuropsychologiem przedstawiamy najważniejsze fakty i obalamy najczęstsze mity dotyczące udarów mózgu.
Najgorsze co można zrobić dla swojego głosu w trakcie zapalenia krtani i chrypki to szeptać lub podwyższać natężenie głosu. Najlepiej nie mówić wcale, a jeśli to konieczne należy starać się mówić normalnym głosem. Jeśli zmiana głosu jest trwała trzeba udać się do foniatry. Mówienie szeptem w takim stanie bardzo obciąża fałdy głosowe.
Choć marzymy o gładkiej i promiennej skórze, większość z nas zmaga się z niedoskonałościami, zmarszczkami, nadmiernym przesuszeniem czy innymi dolegliwościami. Problemy te może powodować nieodpowiednia dieta lub niedostateczna pielęgnacja skóry. Jednak najbardziej prawdopodobną przyczyną problemów skórnych jest deficyt budulcowego składnika skóry – kolagenu.
Nie od dziś wiemy, że zbyt duża ilość soli w diecie ma związek z nadciśnieniem. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne zagrożenia: nadmierna dawka tej przyprawy może też niekorzystanie działać na pracę mózgu i zaburzać pamięć.
Nieswoiste zapalenie jelit – ilość przypadków choroby rośnie na całym świecie