Liczba wyników: 3084
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
W dłuższej perspektywie, gdy jeden partner chce czegoś uniknąć, takie samo nastawienie prezentuje drugi partner; a jeśli chce coś osiągnąć, to druga osoba także zaczyna tego pragnąć. Takie efekty te można zaobserwować niezależnie od płci, wieku i długości związku, mówią eksperci z Uniwersytetu w Bazylei.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Opracowano nowy sposób pomiaru poziomu cukru, bez pobierania krwi. Rewolucyjna, nieinwazyjna technika pozwala dokonywać pomiarów za pomocą umieszczanego pod skórą czujnika glukozy opartego na falach elektromagnetycznych.
Świąteczne i noworoczne plany nie u wszystkich przypominają reklamy pełne szczęśliwych gości i prezentów. Jeśli ten „magiczny czas" nie jest w twoim przypadku taki magiczny, nie jesteś jedyny/a... wielu ludzi zmaga się z samotnością.
Wspólne spędzanie czasu przy stole poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się wspierani przez innych.
Kiedy sprawdzono interakcje między mózgiem, naszym zachowaniem i układem odpornościowym, odkryto, że już przewidywanie radosnego śmiechu poprawia poziom hormonów chroniących zdrowie. Co więcej, oczekiwanie na doświadczenie śmiechu zmniejsza ilość potencjalnie szkodliwych hormonów stresu.
Święta nie dla wszystkich są szczególnie oczekiwanym czasem. Wielu Europejczyków nie postrzega okresu poprzedzającego Boże Narodzenie jako radosnego, a wręcz odczuwają przygnębienie i stres. Optymistycznie przeżywają Adwent przede wszystkim religijni chrześcijanie.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.