Liczba wyników: 12601
Jeden z leków na raka może być pomocny dla pacjentów z chorobą Parkinsona - poprawia pamięć i zdolności motoryczne pacjentów.
Problem estetyczny czy poważna choroba, czy sport chroni przed żylakami, a może wystarczy stosować specjalne rajstopy? Na przewlekłą niewydolność żylną choruje w Polsce 42 procent społeczeństwa, a wciąż nie mamy wystarczającej świadomości na ten temat.
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Jeśli na prawym ramieniu masz ponad 11 pieprzyków, możesz cechować się wyższym ryzykiem raka skóry.
Kurkumina, czyli składnik curry, może być bardzo przydatna w leczeniu poważnych stanów zapalnych, które leżą u podstaw większości chorób przewlekłych.
Światowa populacja gwałtownie się starzeje, pisze Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) i podaje 10 faktów dotyczących tego zagadnienia.
Doświadczanie objawów depresji wiąże się z wyższym ryzykiem problemów z sercem.
Tłuszcz z wątroby dorsza jest szczególnie cenny ze względu na działanie chroniące przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Chociaż raz w tygodniu powinno się jeść tłuste ryby, mówią eksperci - dzięki temu można liczyć na lepszą ochronę serca.
Marketingowo świetnie przygotowane kampanie, w tym liczne reklamy telewizyjne sprawiły, że napoje energetyczne stały się bardzo popularne wśród nastolatków, a nawet młodszych dzieci. Sprawdź czy twój wnuk zbyt często po nie nie sięga. Uczeni z Johns Hopkins University ostrzegają, że wielu ludzi nadmiernie się nimi raczy i zatruwa organizm kofeiną.