Liczba wyników: 5208
Dążenie do utraty na wadze może stanowić bardzo trudną walkę u osób najbardziej otyłych Jest to niełatwe zarówno psychicznie, jak i fizycznie dla większości ludzi, którzy próbują stracić niechciane fałdki. Wyszukiwanie sposobu na schudnięcie to też prawdziwa droga przez mękę, bowiem takich metod znajdziemy choćby w Internecie tysiące, a rynek zalany jest różnorodnymi pigułkami mającymi wspomagać cały proces. Teraz dorzucono kolejny farmaceutyk - Contrave, który został zaakceptowany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków FDA (ang. Food and Drug Administration, w skrócie FDA).
Eksperymentalna metoda leczenia choroby Alzheimera może być skuteczna w leczeniu niektórych z najbardziej trwałych, zagrażających życiu bakterii opornych na antybiotyki.
Zwierzęta, którym podawano rilmenidynę, obecnie stosowaną w leczeniu nadciśnienia tętniczego, żyły dłużej i miały lepsze wskaźniki zdrowia, podobnie jak w sytuacji ograniczania kalorii.
Allopurynol, środek stosowany w leczeniu dny moczanowej, może chronić przed rozwojem choroby nerek.
Mężczyźni, którzy przeszli zawał serca i stosują leki na zaburzenia erekcji, mają większe szanse na ochronę serca i dłuższe życie, mówią szwedzcy badacze.
Ostra papryka może pomóc w utracie na wadze. Związek odpowiadający za smak papryki chili, kapsaicyna, sprzyja odchudzaniu.
Osoby cierpiące na migrenę mają szansę na skuteczniejszą walkę z chorobą - opracowano nowe leki, których efekty w osłabianiu bólu są obiecujące.
Oto zadziwiający sposób na gniew i irytację - zażycie kwasu acetylosalicylowego, mówią uczeni z Uniwersytetu w Chicago.
Od jakiegoś czasu w Niemczech przeprowadzane są badania na temat możliwości przedłużenia życia. Jeden z badanych substancji, która dała zadowalające wyniki, to rapamycyna.
Olejek rozmarynowy poprawia pamięć. Brzmi to niczym fragment magicznego rytuału, ale chodzi o stricte naukowe odkrycie, które zostało przedstawione na tegorocznym spotkaniu Brytyjskiego Towarzystwa Psychologicznego w Harrogate.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność