Liczba wyników: 1218
Pogarszanie się słuchu u osób starszych to proces długotrwały, który przebiega stopniowo. Najbardziej narażone są na nie osoby, które ukończyły 60 rok życia. Najpierw senior przestaje słyszeć dźwięki o wysokiej częstotliwości, a później dopiero średniej – wtedy właśnie rozpoczynają się problemy ze słyszalnością mowy.
Śpiew pomaga niektórym pacjentom po udarze, którzy cierpią na afazję, tj. utratę zdolności mówienia lub zaburzenia mowy. Śpiew pomaga ponownie „nauczyć się" mówienia. Jak mówią niemieccy badacze, rytm i powtarzalne frazy związane ze śpiewem piosenek odpowiadają za terapeutyczny efekt.
Czy można uniknąć głuchoty? Utrata słuchu jest zazwyczaj uznawana za nieodwracalny element starzenia się, ale nowe badania udowadniają, że styl życia ma większy wpływ na a tę przypadłość, niż sądzono wcześniej.
Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Choroba ta dotyka zwykle osoby po 50- tym roku życia, często jej konsekwencją jest utrata wzroku.
Wraz z wiekiem następuje stopniowa utrata masy mięśniowej zwana sarkopenią. Począwszy od wieku średniego co roku traci się jej około 1%. Uczeni polecają więc, aby kontynuować trening siłowo-obciażeniowy przez całe życie.
Długotrwała choroba, nieszczęśliwy wypadek czy niezawiniona utrata pracy - to przyczyny, które mogą stać się podstawą ogłoszenia upadłości przez konsumenta. W życie weszły właśnie nowe przepisy, które to umożliwiają.
Wielu z nas uważa, że starzeniu się nieuchronnie towarzyszy stopniowa utrata sprawności intelektualnej przejawiająca się kłopotami z zapamiętywaniem nazwisk i twarzy, uczeniem się, spostrzeganiem, odbiorem nowych bodźców i wrażeń.
Dane opublikowane przez organizację Health Canada pokazują, że aż 40 procent społeczeństwa Kanady powyżej 75 roku życia ma problemy ze słuchem. Utrata słuchu zajmuje trzecie miejsce wśród chorób skutkujących kalectwem u osób starszych, wyprzedza ją tylko artretyzm i nadciśnienie.
Utrata zdolności trzeźwego myślenia jest jednym z ważniejszych zmartwień seniorów i wielu z nich coraz częściej sięga po jedzenie bogate w antyutleniacze. Według naukowców z Agricultural Research Service (agencja naukowa w amerykańskim ministerstwie rolnictwa) dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po winogrona i jagody.
Kilka dni temu w Journal of the American Medical Association przedstawiono badania wskazujące na zależność pomiędzy zwiększaniem się wagi ciała po okresie menopauzy a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Jednocześnie wykazano, że utrata wagi zmniejsza to ryzyko.
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję