Liczba wyników: 5199
Badanie USG może pomóc w przewidzeniu zawału serca- informują naukowcy.
Jak wykazuje nowe badanie, Brytyjczycy powyżej 55 roku życia często są na permanentnej diecie.
Największe zmiany w wizerunku przeciętnego Polaka, jakie zaszły w ciągu ostatnich czterech lat, dotyczą jego materialnego poziomu życia - wynika z badań CBOS.
Eksperymenty amerykańskich naukowców dowodzą, iż nawet krótkotrwały stres przyczynia się do wzrostu poziomu substancji prowadzącej do demencji. Substancją tą jest białko zwane beta amyloidem.
Śmiech jest doskonałym środkiem wspomagającym niemal każdą terapię. Badacze odkryli, że głośny wyraz wesołości ma wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu i obniżenie ryzyka choroby nadciśnieniowej.
Obecnie podstawowym badaniem pozwalającym na skontrolowanie stanu zdrowia jest badanie krwi, możliwe, że w przyszłości zastąpi je analiza śliny.
Ponad połowa Polaków (51 proc.) jest niezadowolona z osiągniętego poziomu wykształcenia, ale aż 48 proc. ankietowanych jest gotowych podnosić swoje kwalifikacje - wynika z najnowszych badań CBOS.
Jednym z czynników wpływających na rozwój na raka trzonu macicy jest podwyższone stężenie estrogenów u kobiet po menopauzie. Naukowcy odkryli, że istnieje zależność pomiędzy spożywaniem alkoholu a wzrostem poziomu tych hormonów.
Najnowsze badanie opinii publicznej „Attitudes towards ageing”, dotyczące sytuacji społecznej i zdrowotnej oraz perspektyw dla osób w podeszłym wieku w Polsce pokazuje, że najbardziej martwimy się o swoje zdrowie i opiekę długoterminową. Aż 69% badanych obawia się czy będą sprawni i samodzielni, a dla prawie 90% zdrowie jest najwyższą wartością w starszym wieku. Badanie „Attitudes towards ageing” przeprowadzone na zlecenie Bupa, której częścią jest Lux Med, obrazuje oczekiwania polskiego społeczeństwa i obawy związane z wkraczaniem w wiek emerytalny oraz zmaganiem się z problemami osób starszych.
Nowe badanie dostarczyło dowodów, że picie kawy może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność