Liczba wyników: 1502
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Wśród nich na szczególną uwagę zasługują lokalne sezonowe warzywa i owoce. „Super żywność” naturalnego pochodzenia zawiera cenne dla organizmu składniki oraz posiada niezwykłe wartości odżywcze.
Jeśli walczysz z rakiem piersi, powinnaś wzbogacić swoją dietę o produkty sojowe i warzywa kapustne, pomogą one bowiem osłabić skutki uboczne terapii.
Choć ekspozycja na promienie słoneczne jest niezbędna, by organizm wyprodukował tak potrzebną nam witaminę D, warto ostrożnie podchodzić do kwestii opalania się, bo to samo światło ma też niszczycielskie „moce". Jeśli zaś chcesz mieć ciemniejszą barwę skóry, z pomocą może przyjść nie tylko Słońce, ale i odpowiednie warzywa oraz owoce.
Nowe badania przeprowadzone przez uczonych z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że regularne jedzenie produktów o wysokiej zawartości błonnika pomaga zmniejszyć ryzyko raka piersi.
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
Warzywa i owoce powinny być składnikami naszej codziennej diety, niestety często jemy ich zbyt mało. Naukowcy postanowili, więc ulepszyć warzywa tak, aby dostarczały nam więcej istotnych dla zdrowia substancji.
Zielone warzywa pobudzają system odpornościowy organizmu, przez co pomagają w walce z infekcjami. W tym okresie roku, kiedy przeziębienie można złapać niemal wszędzie, nowe odkrycia mogą zaoszczędzić konieczności inwestowania w medykamenty: takie warzywa, takie jak brokuły i brukselka są niezbędne do skutecznego działania układu odpornościowego.
Niezależnie od okazji, wieku i pory roku kobiety często stoją przed dylematem jaki strój będzie dla nich odpowiedni - czy lepiej sięgnąć po klasykę w postaci spodni, czy też wybrać typowo kobiecą spódnicę.
Ponad połowa Polaków uważa, że spożywanie większej ilości warzyw i owoców każdego dnia wpłynęłoby na poprawę ich samopoczucia. Jednak kilka razy dziennie sięga po warzywa zaledwie 12% respondentów, a po owoce – tylko 14% z nich. Tak wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia