Liczba wyników: 2750
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Witamina E powinna znaleźć się w diecie starszych osób - radzą naukowcy. Dowiedli oni, iż niedobory tej witaminy obniżają sprawność osób po 65 –tym roku.
Ponad połowa Polaków czerpie wiedzę na temat suplementów diety przede wszystkim z Internetu - wynika z badań przeprowadzonych przez SW Research na zlecenie Grupy On Board Think Kong. Tylko 28,6 procent badanych decyduje się zasięgnąć opinii na ich temat u lekarza. Prawie jedna czwarta Polaków przyjmuje suplementy minimum kilka razy w tygodniu.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Zmarł znany specjalista z zakresu żywienia, twórca słynnej diety zwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Miał 66 lat.
Popularne diety stosowane przez wiele syatszych i młodszych młodych kobiet mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy w późniejszym życiu - ostrzegają eksperci.
Dietetycy nie od dziś zachęcają do wzbogacenia diety o nienasycone kwasy tłuszczowe. Najnowsze badania naukowe dostarczyły kolejny powód dla, którego warto wprowadzić do swojego jadłospisu produkty bogate w kwasy omega- 3.
Badania wskazują, że unikanie dietetycznych pokus jest bardziej skuteczne niż trenowanie swojej woli w zakresie trzymania się diety.
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później