Liczba wyników: 164
81% Polaków twierdzi, że prawidłowo się odżywia. Niestety od samej deklaracji do właściwej praktyki jest jeszcze daleka droga. Jak zatem gotować, aby zachować jak największą ilość wartości odżywczych w przygotowywanych posiłkach? Jakie błędy najczęściej popełniamy w kuchni? Czy istnieją proste sposoby, które pomogą nam w przyrządzaniu zbilansowanego jedzenia?
Ciągła senność, ospałość oraz brak sił do życia to zmora dotykająca niejedną osobę. Wszystkie te dolegliwości zwykle są objawami zwykłego niewyspania, jednak często kryje się za tym coś znacznie poważniejszego. Wśród powodów nieustannego zmęczenia może się też znaleźć nieprawidłowa dieta.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Od dłuższego czasu coraz częściej słyszy się o tajemniczym glutenie. Jedni twierdzą, że jest niezdrowy, drudzy całkowicie eliminują go ze swojej diety na rzecz rzekomego chudnięcia. Trzecia grupa z kolei śmiało spożywa produkty przyrządzane na bazie białej mąki i nie obawia się żadnych konsekwencji.
W najbliższy weekend, 3 i 4 października, w Hali 100-lecia Sopotu, odbędzie się 6. edycja Sopockich Targów Seniora. W tym roku motywem przewodnim Targów są „Innowacje i Inspiracje” kierowane do osób starszych. Na osoby, które odwiedzą Targi czeka szereg atrakcji, m.in. produkty i usługi dedykowane seniorom, bezpłatne badania, porady ekspertów, pokazy, warsztaty artystyczne, ruchowe i kulinarne. Wstęp na Targi jest bezpłatny.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
W 2015 roku Teatr Żydowski świętuje 65-lecia istnienia. Po tegorocznych premierach „Dybuka”, „Aktorów Żydowskich” i „Anonimowych Żydów Polskich”, 30 września i 1 października odbędzie się kolejna premiera w ramach jubileuszu: „Śmierć pięknych saren” w reżyserii Jana Szurmieja.
Dobrze zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i właściwej kondycji fizycznej w każdym wieku, a stosować się do tej zasady muszą zarówno ludzie młodzi, jak i seniorzy. Co prawda w przypadku seniorów przy układaniu jadłospisu trzeba zazwyczaj brać pod uwagę takie czynniki, jak choroby układu pokarmowego bądź inne niedogodności związane z wiekiem, ale warto pamiętać o tym, by właściwie odżywiać nie tylko ciało, lecz przede wszystkim umysł.
Jego nazwisko jest znane a piosenki śpiewane i nucone przez kilka pokoleń Polaków. Ze Zbigniewem Wodeckim rozmawiamy o dzisiejszym show-biznesie, o ponadczasowości dobrej muzyki i o jego prywatnym sposobie na życie.
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku. Do ograniczenia objawów łuszczycy czasami wystarczy jedynie odpowiednia dieta. Jakich pokarmów należy unikać, a w jakie należy wzbogacić dietę?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji