Liczba wyników: 5141
Pot to coś więcej niż oznaka dobrego treningu. Daje ważne informacje o naszym zdrowiu, dostarczając wskazówek na temat odwodnienia, zmęczenia, poziomu cukru we krwi, a nawet poważnych chorób, takich jak mukowiscydoza, cukrzyca i niewydolność serca. Teraz można analizować pot dzięki czujnikowi „sweatainer", który można drukować w 3D.
Każdego dnia „bije” 100 tysięcy razy. Przez całe życie wielokrotnie więcej - ponad 3,5 miliarda. W godzinę toczy ponad 300 litrów krwi. Dzięki jego niezmordowanej pracy żyjemy. Serce, symbol miłości, którego – jak na ironię – większość Polaków nie kocha. Jak i dlaczego trzeba dbać o serce?
Problemy z ciśnieniem krwi to jedne z najczęstszych dolegliwości układu krwionośnego. W przeciwieństwie do zbyt niskiego ciśnienia, które zazwyczaj nie sprawia większych problemów, z długotrwałym nadciśnieniem wiążą się poważne konsekwencje zdrowotne. Optymalne wartości to 120 mm/Hg dla ciśnienia skurczowego i 80 mm/Hg dla rozkurczowego. O nadciśnieniu mówi się, gdy pierwsza z wartości przekracza 140mm /Hg, a druga 90mm /Hg.
25 sierpnia warszawski Plac Defilad stanie się miejscem przyjaznym wszystkim diabetykom i miłośnikom zdrowego jedzenia. W ramach projektu Menu dla diabetyka od godz. 10.00 do 14.00 odbywać się będzie wspólne gotowanie. W ramach akcji będzie można także bezpłatnie skonsultować się z dietetyczką oraz zbadać poziom cukru we krwi i porozmawiać o profilaktyce cukrzycy.
Spożywanie pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 może chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań. W testach wzięło udział 1200 wolnych od demencji osób po 65 roku życia. Wszyscy przeszli badania krwi w celu sprawdzenia poziomu kluczowego w chorobie Alzheimera białka. Wcześniej podali uczonym dokładne informacje na temat swojej diety.
Lato daje nam możliwość uprawiania jednego z najzdrowszych i najprzyjemniejszych sportów i to w okolicznościach tętniącej życiem natury. Podczas pływania nasze ciało rozwija się harmonijnie – pracuje niemal każdy mięsień. Sport ten pomaga wzmocnić kondycję, ale też wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, pływanie na świeżym powietrzu poprawia krążenie krwi oraz przyśpiesza metabolizm.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
Naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali przeanalizowali wpływ siedmiu różnych terapii hormonalnych u kobiet w okresie menopauzy na ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi, udaru i zawału serca. Przeanalizowano dane około miliona kobiet w wieku 50 - 58 lat i okazało się, że ryzyko różni się w zależności od substancji czynnej i sposobu przyjmowania leków.
Uczucie smutku może wpływać na poziom opioidów związanych ze stresem w mózgu i zwiększyć ilość białek zapalnych we krwi. One z kolei przekładają się na zwiększone ryzyko różnych chorób, w tym chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego - ostrzegają eksperci z University of Texas Health Science Center w Houston (UTHealth).