Liczba wyników: 4730
Lato daje nam możliwość uprawiania jednego z najzdrowszych i najprzyjemniejszych sportów i to w okolicznościach tętniącej życiem natury. Podczas pływania nasze ciało rozwija się harmonijnie – pracuje niemal każdy mięsień. Sport ten pomaga wzmocnić kondycję, ale też wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, pływanie na świeżym powietrzu poprawia krążenie krwi oraz przyśpiesza metabolizm.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Około 75% żelaza w organizmie zawarte jest w dojrzałych czerwonych krwinkach znajdujących się w krwi krążącej w organizmie oraz komórkach, z których powstają. Interesującym jest także fakt, że żelazo odzyskiwane jest ze starych erytrocytów. Niewielka ilość tego składnika tracona może być w wyniku drobnych krwawień czy złuszczania nabłonka jelitowego. Na uzupełnienie tych strat wystarczy prawidłowo zbilansowana dieta.
Naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali przeanalizowali wpływ siedmiu różnych terapii hormonalnych u kobiet w okresie menopauzy na ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi, udaru i zawału serca. Przeanalizowano dane około miliona kobiet w wieku 50 - 58 lat i okazało się, że ryzyko różni się w zależności od substancji czynnej i sposobu przyjmowania leków.
Uczucie smutku może wpływać na poziom opioidów związanych ze stresem w mózgu i zwiększyć ilość białek zapalnych we krwi. One z kolei przekładają się na zwiększone ryzyko różnych chorób, w tym chorób serca, udaru mózgu i zespołu metabolicznego - ostrzegają eksperci z University of Texas Health Science Center w Houston (UTHealth).
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
Dziś w Kościele Katolickim obchodzone jest Święto Ciała i Krwi Pańskiej - uroczystość liturgiczna ku czci Najświętszego Sakramentu, nazywana potocznie Bożym Ciałem. Święto to przypada w czwartek po oktawie Zesłania Ducha Świętego (60 dni po Wielkanocy) i jest świętem ruchomym. Najbardziej charakterystyczne dla uroczystości są procesje do ołtarzy położonych poza terenami kościelnymi. W Polsce to katolickie święto jest dniem wolnym od pracy i zajęć szkolnych.
Melisa (Melissa officinalis) pochodzi z południowej Europy. Jest wieloletnim ziołem o zapachu zbliżonym do cytryny. Od wieków uważano roślinę za wykazującą działanie uspokajające, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi), wspomagające pamięć. Ze wzglęu na niezwykle szerokie zasosowanie nazywana jest ziołowym panaceum. Wyniki badań laboratoryjnych sugerują, że melisa zawiera wysokie stężenie antyoksydantów.
Olej kokosowy jest jednym z niewielu produktów spożywczych, które można określić jako „superżywność". Jego unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych może mieć silny pozytywny wpływ na zdrowie, w tym na utratę nadmiaru tłuszczu i lepsze funkcjonowanie mózgu, a także może przydawać wiele innych korzyści. Okazuje się, że pomaga również obniżyć ciśnienie krwi.