Liczba wyników: 452
W przypadku kobiet, u których menopauza rozpoczęła się przed pięćdziesiątym rokiem życia, choroby serca stanowią częstsze zagrożenie.
Prawdą jest, że menopauza wiąże się z dużymi zmianami hormonalnymi i może skutkować różnymi dolegliwościami, w tym zmniejszoną ochotą na seks. Okazuje się jednak, że klimakterium to zaledwie jeden z czynników spadku libido, inne obejmują jakość związku i emocjonalne samopoczucie.
Jeśli z wiekiem odczuwasz bardziej nagłą potrzebę udania się do łazienki, nie jesteś sama. Kobiety po menopauzie w wieku 45-54 lata są bardziej narażone na zespół pęcherza nadreaktywnego (overactive bladder syndrome OAB). Ponadto otyłość i mnogie porody zwiększają ryzyko wysiłkowego nietrzymania moczu (WNM).
Nie tylko objawy menopauzy skutkują obniżeniem pożądania seksualnego u dojrzałych i starszych kobiet. Według badaczy z University of Pittsburgh School of Medicine odpowiada za to takze szereg innych powodów.
Im wcześniej pojawiają się oznaki menopauzy, tym szybciej mogą zwiększyć się problemy sercowo-naczyniowe.
Menopauza to nie chwilowy proces wkraczania w nowy etap życia, przeciętnie trwa ponad siedem lat, ale może dokuczać nawet dwukrotnie dłużej.
Menopauza kojarzy się raczej z nieprzyjemnymi doświadczeniami w postaci m. in.: uderzeń gorąca, nagłych potów, szybszego przybierania na wadze, zaburzeń gospodarki hormonalnej, problemów ze snem i in. A jednak, wobec wielu innych problemów doświadczanych przez kobiety przed menopauzą, klimakterium i późniejsze lata mogą być wręcz oczekiwanym czasem. Zobacz, dlaczego ten etap życia jest godny oczekiwania.
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Kobiety, które doświadczają seksualne zmniejsza się w okresie menopauzy, częściej zgłaszają zaburzenia snu, objawy depresji i nocne poty.
Kobiety, które podejmują aktywność seksualną co tydzień lub co miesiąc, mają niższe ryzyko wczesnego wejścia w menopauzę.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność