Liczba wyników: 4880
Regularne picie niskokalorycznego soku żurawinowego może pomóc utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą, wynika z badań przedstawionych na sesji naukowej High Blood Pressure Research 2012.
Badacze Uniwersytetu Medycznego w Shilong w Chinach sprawdzili, jak kwercetyna, która naturalnie znajduje się w wielu warzywach i owocach, wpływa na zdrowie i odkryli się, że może obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Większa ilość bezkomórkowych fragmentów DNA krążących we krwi może sygnalizować nasilone ryzyko przewlekłego stanu zapalnego związanego z wczesnymi oznakami słabości i demencji.
Niedawno świat obiegła wiadomość o przeprowadzonycm w Chinach badaniu, które miało wykazać, że osoby z grupą krwi A mogą być bardziej podatne na koronawirusa, natomiast osoby z krwią typu O mogą być bardziej odporne. Nie jest to jednak w pełni sprawdzone.
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace odkryli, że szczepy bakteriemii C. butyricum były pochodnymi probiotycznymi. Probiotyki oferują szereg korzyści zdrowotnych, ale ich niekorzystne skutki mogą czasami prowadzić do bakteriemii, w wyniku której określone drobnoustroje krążą w krwiobiegu po całym organizmie.
Z badań wynika, że choroby dziąseł mogą zaburzać leczenie nadciśnienia tętniczego.
Oto prosty sposób na osłabienie nadciśnienia - wystarczy dodawać do posiłków soczwicę i inne warzywa strączkowe.
Warto sięgać po jogurty. Ich jedzenie zmniejsza o kilkadziesiąt procent prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia tętniczego u kobiet.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
Nowe badania sugerują, że potrawy typu fast-food serwowane jako śniadanie wykazują bezpośredni negatywny wpływ na naczynia krwionośne.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem