Liczba wyników: 962
Spożycie kwasów Omega-3 pochodzących ze źródeł roślinnych, takich jak orzechy włoskie, ma pozytywne działanie na redukcję przyczyn śmiertelności. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Lepsze rezultaty obserwuje się w przypadku diety zawierającej oba te rodzaje kwasów Omega-3, tworzących efekt synergii. Wyniki nowego badania zostały ostatnio opublikowane w Journal of the American Heart Association.
Zima to okres wzmożonych zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje. Spośród nich najczęstsze to przeziębienia i grypa. Większość z nascierpi wtedy z powodu kataru, bólu gardła lub kaszlu. Tegoroczna zima okazała się szczególnie nieprzyjazna.
Długość życia populacji na całym świecie stale wzrasta. Według prognoz w latach 2015-2050 globalny odsetek ludzi żyjących ponad 60 lat, zwiększy się niemal dwukrotnie. Badania przeprowadzone przez naukowców z Tufts University w Bostonie na łamach "The British Medical Journal" pokazują, że żyjemy coraz dłużej. To zasługa nie tylko rozwoju medycyny, ale także zdrowego stylu życia i przede wszystkim – odpowiednio zbilansowanej, bogatej w kwasy omega-3 diety.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (American Heart Association, AHA) zaleca dwie porcje ryb tygodniowo - to pomoże uchronić się przed chorobami sercowo-naczyniowymi i takimi zdarzeniami, jak zawał czy udar.
Brytyjskim naukowcom udało się wyhodować komórki odpowiedzialne za słyszenie. Powstały one z komórek macierzystych pochodzących z ludzkiego ucha wewnętrznego. Zdaniem badaczy umożliwi to w przyszłości wyleczenie nawet całkowitej głuchoty - informuje dziennik Polska.
Produkty zwierające witaminę D, a więc ryby i przetwory mleczne powinny stanowić stały element jadłospisu starszych osób.
Wiele osób podczas lotu samolotem doświadcza dyskomfortu czy wręcz bólu uszu. Najintensywniej jest odczuwany podczas startu i lądowania. Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i jak to osłabić.
Badania naukowców z Francji potwierdziły pogląd, że dieta bogata w ryby, owoce, warzywa oraz kwasy tuszowe omega - 3 przeciwdziała procesom demencji.
Ostatnie badania pokazały, że dieta bogata w ryby chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej, choroby związanej z wiekiem podeszłym i mogącej prowadzić do utraty wzroku.
Wojtek Smarzowski to prawdziwy skarb. Nikt inny spośród naszych filmowców nie ma takiego ucha do dialogów, takiego oka do postaci, aktorów i obrazu, takiego zmysłu obserwacji świata i takiego wyczucia rytmu historii.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji